Υπογράφηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, διακρατική συμφωνία της Ελλάδος με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την υποστήριξη των ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον γενικό τίτλο «Επέκταση ορίου ζωής Οπλικών Συστημάτων». Μία συμφωνία που έγινε γνωστή μετά από σχετική ολιγόλογη – τυπική – ανακοίνωση από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στη σκιά της επισκέψεως του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα και των εκεί επισήμων συζητήσεών του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για μία σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το της αποκτήσεως των συστημάτων S-400 Triumf από τους Τούρκους.

Τη συμφωνία υπόγραψαν από πλευράς ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ ο Γενικός Διευθυντής αυτής Αντιναύαρχος ε.α Κυριάκος Κυριακίδης, ενώ από Ρωσικής πλευράς ο Ιβάν Γκοντσαρένκο, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής οπλικών συστημάτων των ελληνικών ΕΔ περιλαμβάνονται τα εξής:

· Tor-M1 (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΣΞ και ΠΑ)

· SA-8B (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΣΞ)

· RM-70 (ΠΕΠ Εδάφους – Εδάφους, ΣΞ)

· Kornet-E (Αντιαρματικά Κ/Β, ΣΞ)

· ZU-23 (πυροβόλα των 23 χλστ., ΣΞ)

· S-300PMU-1 (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΠΑ)

· Zubr (Αερόστρωμνα, ΠΝ)