Θερμό επεισόδιο επιχείρησε να δημιουργήσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη Χίο, πλησίον της νησίδος Πάσπαργος, το πλήρωμα σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής σε περιστατικό διάσωσης μεταναστών, ωστόσο η προσπάθεια τους κατέληξε σε αποτυχία.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 10 το πρωί, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, ανοιχτά της Χίου.

Ένα μεγάλο σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, χωρίς να αποτρέψει νωρίτερα την είσοδο της λέμβου στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα στην ελληνική πλευρά, πέρασε τα σύνορα και ξεκίνησε απειλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους 611 του Λιμεναρχείου Χίου που επίσης βρίσκονταν στην περιοχή. Το τουρκικό σκάφος προσπαθούσε διαρκώς να παρεμποδίσει τους έλληνες λιμενικούς οι οποίοι τελικά διέσωσαν τους μετανάστες και τους μετέφεραν με ασφάλεια στη Χίο.

Αμεση ήταν η απάντηση των ελλήνων που τους είπαν πως βρίσκονται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους μαζί με ένα φουσκωτό του ΛΣ που βρέθηκε στο σημείο διέσωσαν τους μετανάστες παρά την διαρκή παρουσία της τουρκικής ακταιωρού που λίγο αργότερα επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως δεν επιχειρήθηκε εμβολισμός ελληνικού σκάφους από το τουρκικό.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή τις πρόσφατες αυξημένες μεταναστευτικές ροές σε διάφορα σημεία (Λέσβο, Σάμο, Χίο) εξέφραζαν τον προβληματισμό τους λέγοντας πως δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να συνεχιστούν. Και πρόσθεταν πως επειδή ανάλογα περιστατικά σαν αυτό που συνέβη σήμερα στη Χίο να επαναληφθούν τα πληρώματα των σκαφών του ΛΣ βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα και γνωρίζουν πως να δράσουν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.