«Ρεσιτάλ» προεκλογικής παροχολογίας δίνει τους τελευταίους µήνες το υπουργείο Παιδείας, µε κορύφωση την ανακοίνωση του αριθµού των φετινών εισακτέων σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, που... κληροδότησε στα ανώτατα ιδρύµατα της χώρας 4.000 περισσότερους πρωτοετείς φοιτητές σε σχέση µε πέρυσι.

Οι φετινοί εισακτέοι στα ανώτατα ιδρύµατα της χώρας θα είναι συγκεκριµένα 3.966, αύξηση που σε αρκετά τµήµατα φτάνει και το 12% σε σχέση µε την περσινή εξεταστική διαδικασία. Η απόφαση αυτή αφορά ιδρύµατα που πάσχουν από υποδοµές και διδάσκοντες και κάθε χρόνο (όπως και φέτος) αιτούνται µείωσης των εισακτέων τους. Η κυβέρνηση ωστόσο φαίνεται ότι αντιµετωπίζει τις τελευταίες ηµέρες την Παιδεία ως προνοµιακό χώρο άσκησης κοινωνικής πολιτικής µε τη σκέψη στις... κάλπες.

Τέσσερα συνολικά µέτρα, που φαίνεται ότι λαµβάνουν προεκλογικό χαρακτήρα, ανακοινώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστηµα από έναν υπουργό που πριν από λίγους µήνες ήταν ο... πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήµα, αλλά εφέτος πέτυχε πλήρη ανατροπή της εικόνας.

Συγκεκριµένα:

Μεγάλη αύξηση του αριθµού των εισακτέων σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, που ωστόσο προκάλεσε ειρωνικά σχόλια, καθώς εκπαιδευτικοί δήλωναν τις προηγούµενες ηµέρες ότι το υπουργείο Παιδείας δεν πέτυχε την «κατάργηση του αριθµού των εισακτέων, αλλά έτσι κι αλλιώς φέτος µοιράζει πτυχία»... Ο αριθµός εισακτέων έµεινε σταθερός στις ιατρικές σχολές και αυξήθηκε κατά περίπου 6% στην πλειονότητα των τµηµάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε συγκεκριµένα τµήµατα, µάλιστα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χηµείας κ.λπ.), οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 12,5%. Μειώθηκαν ωστόσο στις Εκκλησιαστικές Ακαδηµίες. Έτσι, συνολικά 74.692 θα είναι οι εισακτέοι σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ για το ακαδηµαϊκό έτος 2018-2019. Στα πανεπιστήµια οι εισακτέοι θα είναι φέτος 46.663 (+2.905 σε σχέση µε πέρυσι). Στα ΤΕΙ οι εισακτέοι θα είναι 23.396 (+985 σε σχέση µε πέρυσι).

Ενα νέο πανεπιστήµιο (από τη συνένωση, όµως, δύο ΤΕΙ) θα λειτουργήσει στη χώρα. Το νέο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής, που προέκυψε από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, θα είναι αναµφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της φετινής εξεταστικής διαδικασίας για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύµατα της χώρας. Τα δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έτσι αναβαθµίζονται, οι καθηγητές και φοιτητές τους αποκτούν νέο «στάτους».

Το ίδρυµα θα έχει µια πλήρη πολυτεχνική σχολή (µε όλες τις ειδικότητες του Πολυτεχνείου, αλλά 4ετή φοίτηση), µία οικονοµική σχολή, µία µικρή ιατρική (µε κατεύθυνση σπουδών ωστόσο, όπως έχει συχνά επισηµανθεί, ένα τµήµα αισθητικής των ΤΕΙ), µία νέα σχολή διατροφής και µία σχολή καλλιτεχνικών σπουδών. Ακόµη, στο µέλλον αναµένεται ότι θα δίνει διδακτορικούς τίτλους και θα αποκτήσει διετούς φοίτησης τµήµατα επιπέδου ΙΕΚ, τα οποία θα δέχονται εισακτέους από τα Επαγγελµατικά Λύκεια µόνο µε βαθµό απολυτηρίου.

Με τη διάταξη που ψήφισε φέτος το υπουργείο Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα µετεγγραφής σε φοιτητές που έχουν αδέλφια που επίσης σπουδάζουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Έτσι, νέες διατάξεις µπορούν να εφαρµοστούν για αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων (ΑΕΙ) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδηµιών (ΑΕΑ) που σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο µεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαµένουν µόνιµα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδηµα του δικαιούχου-φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδηµα, και των µελών της οικογένειάς του, για το προηγούµενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των δωδεκάµισι χιλιάδων (12.500) ευρώ, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαθέτει ίδιο εισόδηµα, λαµβάνεται υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδηµα µεταξύ του ατοµικού εισοδήµατος του αιτούντος και του κατά κεφαλήν εισοδήµατος των γονέων του.

Από τα πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ, στα σχολεία. Πλάνο µόνιµων διορισµών εκπαιδευτικών µετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ώστε τον Οκτώβριο (και µε προοπτική από το 2019) να ανακοινωθεί συγκεκριµένος αριθµός προσλήψεων, αλλά και νέο σύστηµα επιλογής έχει υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας. Το νέο σύστηµα διορισµών εκπαιδευτικών θα είναι υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, αλλά µε συγκεκριµένα κριτήρια και σηµαντικό ανάµεσά τους την προϋπηρεσία.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά» στις 31/3/2018