Την πρόοδο των εργασιών αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη της διαδικασίας αναγνωρίσεως, ταυτοποιήσεως και ταφής των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 στα κοιμητήρια των Βουλιαράτων και της Κλεισούρας, εξέτασε η 5η Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-Αλβανίας, που συνήλθε ειδικώς για το σκοπό αυτό, στα Τίρανα στις 27 Μαρτίου.

Η σύνοδος της προαναφερθείσας επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχετικής διακρατικής συμφωνίας που υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητος και επαναταφή των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών του πολέμου του 1940-41. Επίσης συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα εξελίξεως των σχετικών εργασιών, ενώ καταγράφηκαν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις συντηρήσεως, αναβαθμίσεως στα δυο κοιμητήρια.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τα μέλη της επισκέφθηκαν το χώρο εκταφών της περιοχής Dragot, όπου διαπιστώθηκε η άρτια οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία της μεικτής ομάδας εργασιών «επί του πεδίου».

Ακολούθως, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκε τα κοιμητήρια στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα, όπου καταγράφηκαν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις συντηρήσεως, αναβαθμίσεως και εν γένει προετοιμασίας των υφιστάμενων υποδομών, προκειμένου να καταρτισθεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχετικών εργασιών.

Λ.Σ.Μ.