Σήμερα, «κλείνει» ένας μήνας από τη σύλληψη από τους Τούρκους στο δάσος των Καστανεών στον Έβρο και έκτοτε κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως. Το θέμα της απελευθερώσεώς τους έχει φύγει πλέον από το καθαρώς στρατιωτικό επίπεδο και έχει περάσει στο αντίστοιχο πολιτικό και διπλωματικό.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Αυτά που δεν είναι γνωστά είναι οι εκδηλώσεις συμπραστάσεως των υπολοίπων συναδέλφων τους στρατιωτικών κατ’ αρχάς και των υπολοίπων Ελλήνων εν συνεχεία. Την περασμένη εβδομάδα και με την ευκαιρία της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου σας είχαμε παρουσιάσει τη συγκινητική «αφιέρωση» της παρουσίας της πυραυλακάτου «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ» στον Πειραιά και της επισκέψεως σε αυτήν του κοινού, «στους δύο κρατούμενους συναδέλφους στην τουρκική φυλακή», όπως μας είχε πει νεαρός υπαξιωματικός του πλοίου όταν είχαμε πάει να το επισκεφτούμε.

Σήμερα μία άλλη εκδήλωση συμπαραστάσεως από τον απλό, «ανώνυμο», συνάδελφο στρατιωτικό των δύο κρατούμενων στελεχών του Ελληνικού Στρατού. Το στιγμιότυπο της φωτογραφίας είναι από μία Λέσχη Αξιωματικών σε κάποιο στρατόπεδο του Ελληνικού Στρατού. Δεν έχει σημασία σε ποιο.

Ένα τραπέζι, δύο καρέκλες, δύο σερβίτσια και το μενού υπηρεσίας της ημέρας, ίδιο για όλους τους στρατιώτες και αξιωματικούς της Μονάδος. Όπως κάθε άλλο τραπέζι, όπως κάθε άλλη μέρα. Μόνο που ΑΥΤΟ, το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, τραπέζι, αυτές οι θέσεις, αυτά τα σερβίτσια, αυτό το φαγητό, περιμένουν αυτούς τους ΔΥΟ στρατιωτικούς μας: Τον Ανθυπολοχαγό (ΜΧ) Άγγελο Μητρετώδη και τον ΕΠΟΠ Λοχία (ΜΧ) Δημήτρη Κούκλατζη, που κρατούνται άδικα από τους Τούρκους έναν μήνα ακριβώς.

Μήπως θα έπρεπε από σήμερα κι’ όλας, περιμένοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα, που σε λίγο ξεκινά, τη «Εβδομάδα των Παθών», όπως την αποκαλεί ο λαός μας, ΟΛΕΣ οι Λέσχες Αξιωματικών, όλες οι τραπεζαρίες, σε όλες τις μονάδες και τα στρατόπεδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να έχουν σε ένα μέρος τους ένα τέτοιο τραπέζι που να περιμένει ΑΥΤΑ τα δύο στελέχη του Στρατού μας και για όσο διάστημα διαρκεί η κράτησή τους;

Αυτούς τους δύο συναδέλφους εν όπλοις, οι οποίοι κρατούνται άδικα στις τουρκικές φυλακές;

Μία πρόταση κάνουμε και ελπίζουμε να υλοποιηθεί!

Λ.Σ.Μ.