Την απόσυρση από τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς, το οποίο προκάλεσε σάλο στις φιλοζωικές οργανώσεις, αποφάσισε η κυβέρνηση. Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αποσύρεται προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την έως τώρα διαδικασία.

Σημειώνεται ότι για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε και συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς: «Το ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς είναι άλλη μια απόδειξη της προχειρότητας και της παροιμιώδους ανικανότητάς της και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Θα έχω σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων».

Ένα 24ωρο νωρίτερα, η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Σοφία Τζονίκη,είχε μιλήσει στα Παραπολιτικά 90,1 FM, σημειώνοντας: «Λένε ότι η στείρωση είναι υποχρεωτική, ενώ στην ουσία έτσι όπως το γράφει το νομοσχέδιο είναι υποχρεωτική για κάποιον ο οποίος έχει πάνω από δύο ζώα. Ο νόμος έτσι όπως κατασκευάζεται είναι στην κυριολεξία φοροεισπρακτικός. Είναι σαν να βάζουνε τέλη σε αυτούς που έχουνε και αγαπάνε τα ζώα. Υποτίθεται ότι γίνεται ένας νόμος για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων και χαρακτηρίζει την υιοθεσία των ζώων από σωματεία και φιλόζωους πολίτες ως παράνομο εμπόριο ζώων.

Έτσι θα μειωθεί ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων; Μέχρι τώρα οι προηγούμενοι νόμοι διαχείρισης των ζώων δίναν κάποιες αρμοδιότητες στους δήμους, η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων δεν είχε κάνει ποτέ πρόγραμμα, ακόμα και που είχε τη συνεργασία των φιλοζωικών σωματείων. Όλες οι στειρώσεις και ό,τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια κατά ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό έχει γίνει από τα φιλοζωικά σωματεία. Τώρα έρχεται αυτό το νομοσχέδιο να του δώσει ακόμα περισσότερα πράγματα να κάνει, αρμοδιότητες-υποχρεώσεις και την ίδια στιγμή βγάζει τα φιλοζωικά σωματεία από τη μέση. Θα φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε για οποιοδήποτε αστείρωτο ζώο έχουμε, από καναρινί μέχρι κοτούλα, για να γεμίζει το υπουργειο με τέλη και χρήματα για να τα κάνει ό,τι θέλει».