Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται ήδη τρία εν ενεργεία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία θα είναι ανοιχτά για το κοινό και θα μπορούν για δύο ολόκληρες ημέρες να τα επισκεφτούν. Τα τρία πλοία θα βρίσκονται στον Πειραιά, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου και το κοινό θα μπορεί από σήμερα να τα επισκέπτεται από τις 15:00 - 21:00 και αύριο Σάββατο από τις 7:00 - 21:00. 

Συγκεκριμένα τα τρία πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά είναι οι 3 φύλακες των θαλάσσιων συνόρων μας αποτελούν ενεργό  κομμάτι των επιχειρήσεων του Ελληνικού Ναυτικού σε αποστολές του Αιγαίου αλλά και αποστολές που αφορούν τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. 

Πρόκειται για την Πυραυλάκατο -Τ.Π.Κ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ P70 , τη φρεγάτα τύπου Μέκο -ΣΠΕΤΣΑΙ F453 , και το υποβρύχιο Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118) . 

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες  από τα 3 στολίδια του Πολεμικού Ναυτικού και την ιστορία τους:

 

Φρεγάτα Τύπου ΜΕΚΟ-  Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ (F 453) : 

Η Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑI είναι το πέμπτο πλοίο του Στόλου που φέρει την ονομασία αυτή. Το πρώτο ήταν μία ιστιοφόρος κορβέτα, ιδιοκτησία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας που αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και εντάχθηκε στον Εθνικό Στόλο στην πρώτη επίσημη σύστασή του το 1830 με όνομα “ΝΗΣΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ’’. Πυρπολήθηκε στον Πόρο το 1831. Ακολούθησε μία ατμοβαρίς εκτοπίσματος 433 τόνων, που ναυπηγήθηκε στα Αγγλικά ναυπηγεία Blackwall το 1881. Με την ονομασία αυτή παρέμεινε στη δύναμη του Στόλου μέχρι την παραγγελία του ομώνυμου θωρηκτού. Το 1889 μετονομάσθηκε σε “ΑΚΤΙΟΝ’'. Τρίτο κατά σειρά ομώνυμο πλοίο υπήρξε το θωρηκτό ‘’ΣΠΕΤΣΑΙ’’ εκτοπίσματος 4.900 τόνων που κατασκευάσθηκε από Γαλλική εταιρεία στα ναυπηγεία της Granville στη Χάβρη μεταξύ 1887 και 1891. Το θωρηκτό “ΣΠΕΤΣΑΙ” εντεταγμένο κατά τον πόλεμο του 1897 στη Μοίρα του Ιουνίου έλαβε μέρος στον βομβαρδισμό των Τουρκικών φρουρίων της εισόδου του Αμβρακικού. Επιπλέον συμμετείχε στις ένδοξες ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912—13. Τέλος. χρησιμοποιήθηκε ως Σχολή Συνεννοήσεως την περίοδο 1922 έως 1929 και ακολούθως παροπλίστηκε. Συγχρόνως με το ΣΠΕΤΣΑΙ ήταν ενταγμένα στη δύναμη του Στόλου τα ομοίου, τύπου πλοία ‘’ΥΔΡΑ’’ και ‘’ΨΑΡΑ’’. Τέταρτο πλοίο με το όνομα αυτό υπήρξε ένα αντιτορπιλικό τύπου Dardo εκτοπίσματος 1350 τόνων και μέγιστης ταχύτητας 40 κόμβων, κατασκευής Ιταλικών ναυπηγείων Odero, το οποίο εντάχθηκε στη δύναμη του Στόλου το 1933. Έλαβε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του 1940-41 μεταξύ των οποίων και η τρίτη επιδρομή στα στενά του Οτράντο (4-5 Ιανουαρίου 1941). Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τις Δυνάμεις του Άξονα, το αντιτορπιλικό διέφυγε με τον υπόλοιπο Στόλο στην Μέση Ανατολή. Επανέπλευσε στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο Στόλο και την Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 1944 και παροπλίστηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας . Συγχρόνως με το ‘’ΣΠΕΤΣΑΙ’’ ήταν ενταγμένα στη δύναμη του Στόλου και τα ομοίου τύπου ’’ΥΔΡΑ’’, ‘’ΨΑΡΑ’’ και ‘’ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ’’.

Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118) : 

Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ είναι το πρώτο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα.
Το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118) είναι το τρίτο κλάσης 209 (1200), από τα Υποβρύχια τύπου "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύσθηκε την 15 Νοεμβρίου 1978. Την 1 Ιανουαρίου 1980 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και ενετάχθη στη δύναμη των Υποβρυχίων. Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Πολεμίκου Ναυτικού, με πολλές δυνατότητες στον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίων.

ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ : 

Το πλοίο είναι το τέταρτο στη σειρά από τα επτά ΤΠΚ τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ που ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με βάση την πρόταση του αγγλικού οίκου VOSPER THORNYCROFT LTD . To ΤΠΚ εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού την 1η Οκτωβρίου 2010. Το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, είναι πλοίο σύγχρονης τεχνολογίας, σχεδιασμένο για εκτέλεση Ναυτικών Επιχειρήσεων κοντά σε ακτές, με εξαίρετες δυνατότητες για την αντιμετώπιση αεροσκαφών, πλοίων επιφάνειας και κατευθυνόμενων βλημάτων. Ενρτυπωσιάζει η γρήγορη αντίδραση στην αντιμετώπιση απειλών, η μεγάλη δύναμη πυρός , η υψηλή ταχύτητα επιχειρήσεων, οι αυξημένες δυνατότητες αντιμετώπισης βλαβών κατά τη μάχη και αναλήψεως επιχειρήσεων μέσα σε περιβάλλον Ραδιοβιοχημικού και Ηλεκτρονικού πολέμου .