Με νέα προκλητική Navtex απαντά η Τουρκία στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσει την προκλητική συμπεριφορά της. 

Εκτός των ανακοινώσεών της μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε και νέα προκλητική NAVTEX.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εξέπεμψε οδηγία προς ναυτιλομένους με την οποία αποκλείει το Καστελόριζο για τη διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης, στις 27 Μαρτίου και από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 4 το απόγευμα.

TURNHOS N/W : 0420/18

MEDITERRANEAN SEA

SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 27 MAR 18 FROM 1000Z TO 1400Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;

36 21.44 N - 029 08.88 E
35 39.64 N - 029 08.88 E
35 39.64 N - 029 59.60 E
36 12.92 N - 029 59.60 E

CAUTION ADVISED.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Τουρκία, με προηγούμενη NAVTEX, έχει δεσμεύσει έως τις 30 Απριλίου την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Εύβοιας για άσκηση με πραγματικά πυρά

H περιοχή δεσμεύεται, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Hellas Journal, για το διάστημα 7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και για τις 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου.

H νέα αυτή NAVTEX παραβιάζει το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές, καθώς η εν λόγω δέσμευση της περιοχής καλύπτει τόσο την 25η Μαρτίου όσο και το Πάσχα.

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» Ίμια 2

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά, η Αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να παρέµβει προληπτικώς για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, περιορίζοντας -αυτήν τη στιγµήτον ρόλο της σε αυτόν του «συµβούλου» σε πιθανές ελληνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν, όποτε και εφόσον, τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό είναι «το περίγραµµα», σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», της τρίωρης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αµερικανού πρέσβη, κ. Πάιατ -πρωτοβουλία του ιδίουµε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας. Μια συνάντηση που ευλόγως ξάφνιασε, καθώς δεν είναι συνηθισµένη κίνηση πρέσβης συµµαχικής χώρας να παρακάµπτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να συζητά µε τον αρχηγό του ελληνικού στρατεύµατος.

Αριστα πληροφορηµένες πηγές επιµένουν και επεξηγούν ότι η συζήτηση Πάιατ Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ µέρους του Αµερικανού πρέσβη, µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στη δέσµευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αµερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδοµένη τη δηµιουργία θερµού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενός επεισοδίου τύπου Ιµίων, αλλά σε κατοικηµένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόµα και χρονική πρόβλεψη.