«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοιχτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια». Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., άνοιξε τον δρόμο για το ταξίδι του στη γειτονική χώρα προκειμένου να γίνει η τελική διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

Η πιο βασική επιλογή που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι φυσικά το όνομα «Gorna Makedonija», ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

«Έτοιμοι για λύση»

Η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων κρατά αποστάσεις από την προηγούμενη, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 FM και στην εκπομπή «Εν Αθήναις» του Γιώργου Τράγκα η Σάνια Ριστόφσκα, δημοσιογράφος των Σκοπίων. Όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και σε δρόμους της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε επίσης πως το σύνταγμα της γειτονικής χώρας έχει αλλάξει δύο φορές. Διερωτήθηκε εάν ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να δεχθεί μια λύση, ενώ είπε πως στα Σκόπια είναι έτοιμοι για λύση στο όνομα, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ερωτηθείσα εάν οι Αλβανοί στη χώρα είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είπε ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων δεν λένε κάτι τέτοιο.