Το 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζει οδοντική τερηδόνα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν χωρίς θεραπεία. Η οδοντική τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, που συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη.

Στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου) δείχνουν ότι οι στοματικές είναι οι πιο συχνές παθήσεις. Ερευνες δείχνουν ότι οι τρεις στους δέκα ανθρώπους, ηλικίας 65-74 ετών, παγκοσμίως, έχουν χάσει το σύνολο των δοντιών τους.

«Οι στοματικές ασθένειες προξενούνται ή επηρεάζονται από τους ίδιους μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου με εκείνους πολλών από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Η αντιμετώπιση τέτοιων κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η χρήση προϊόντων καπνού, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η έλλειψη σωματικής άσκησης θα περιορίσουν την επιβάρυνση μιας σειράς ασθενειών με σοβαρό αντίκτυπο» τονίζουν.

Οι οδοντίατροι συνιστούν τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα, καθώς είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των      νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα που συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας είναι η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθά στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.