Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της, η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των CDS, κατέληξε στο αρχείο!

Με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος, Μαριάννας Ψαρουδάκη, η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείτο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, τέθηκε στο αρχείο.

Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούσαν την αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνου την περίοδο 2009-2010 και το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ανδρίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας.

Στο πλαίσιο της οκταετούς δικαστικής έρευνας δεν διαπιστώθηκε τυχόν σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion η οποία προμηθεύτηκε ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε, με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν πουλώντας CDS.

Η προκαταρκτική εξέταση άρχισε το 2010 με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει νας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος στρεφόμενοι κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού, οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης κ.α, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία .

Την άνοιξη του 2012 ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας ζήτησε με πόρισμά του την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν τον Αντρίκο Παπανδρέου, θεωρώντας ατεκμηρίωτες.

Ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διαφώνησε με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης.