Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που μπήκαν με ελικόπτερο στον Έβρο λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι αξιωματικοί θα παρασταθούν στη διαδικασία εξέτασης του τρίτου αιτήματος της Άγκυρας για την έκδοσή τους.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει σε βάρος των οκτώ οι τουρκικές Αρχές, οι στρατιωτικοί είναι κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης με απόφαση του ο Άρειος Πάγος.

Και οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών, καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.

Εντύπωση προκαλεί η χρονική συγκυρία που το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που οι «8» ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν τη μονάδα τους. Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, εικονίζει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς να κρατούν όπλα και να διαφεύγουν από το στρατόπεδο της 66ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού το βράδυ του πραξικοπήματος.