Με τη φράση «Θεωρώ ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό, αλλά αν δεν προσεχθεί μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό ζήτημα», είπε πριν από λίγη ώρα υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, δίδεται με τον καλύτερο τρόπο το «στίγμα» της καταστάσεως έτσι όπως έχει εξελιχθεί ως τώρα το περιστατικό της συλλήψεως από τους Τούρκους των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χθες στις Καστανιές του Έβρου.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι εναντίον των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς έχει απαγγελθεί μία κατηγορία, αυτή της «παρανόμου εισόδους σε απαγορευμένη περιοχή» την ίδια ώρα που στην Τουρκία τα εκεί μέσα ενημερώσεως υποστηρίζουν ότι με βάση τα κινητά τους που έχουν κατασχεθεί και εξεταστεί από τους Τούρκους προκύπτουν φωτογραφίες τουρκικών χώρων και εγκαταστάσεων και έχει απαγγελθεί εναντίον τους και η (πολύ σοβαρή) κατηγορία της «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας», κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά.

Συμφώνως με την ίδια υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, το περιστατικό έγινε χθες περίπου στις 14:30 το μεσημέρι, όταν στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη και χιόνι στο έδαφος ύψους 40 πόντων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν στο δρόμο και να εισέλθουν στο τουρκικό έδαφος χωρίς να το αντιληφθούν με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τουρκική περίπολο. Εκεί, οι Τούρκοι επέτρεψαν στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να κάνουν χρήση των κινητών τους και να ειδοποιήσουν τη μονάδα τους ότι έχουν μπει στο τουρκικό έδαφος και θα ακολουθηθεί η νομιμη διαδικασία. Τα δύο στελέχη μεταφέρθηκαν σε απόσταση 60 χιλιομέτρων στην έδρα της 2ης Διοικήσεως Στρατοχωροφυλακής στην Αδριανούπολη, που έδωσαν κατάθεση, και ακολούθως προσήχθησαν στη Δικαιοσύνη που τους απήγγειλε τις προαναφερθείσες δύο κατηγορίες.

Το αυτόφωρο διέταξε την κράτησή τους μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος και έχουν οδηγηθεί σε φυλακή της Αδριανουπόλεως μέχρι τη Δευτέρα που θα προσαχθούν εκ νέου ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Η Ελληνίδα Γενική Πρόξενος στην Αδριανούπολη έχει παράσχει, μέσω δύο δικηγόρων, κάθε νομική υποστήριξη προς τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, έναν νεαρό ανθυπολοχαγό (Μηχανικού) προελεύσεως της Σχολής Ευελπίδων, τον Α.Μ., και τον ΕΠΟΠ Λοχία Δ.Κ., αμφότεροι της 3ης Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας Πεζικού – «Ρίμινι», οι οποίοι πραγματοποιούσαν το περίπολο στο πλαίσιο της αναγνωρίσεως από το νέο ανθυπολοχαγό της περιοχής όπου θα εκτελούσε καθήκοντα του επικεφαλής του τοπικού φυλακίου, από τον παλαιότερο και έμπειρο λοχία ΕΠΟΠ, ο οποίος είναι και κάτοικος της περιοχής.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το όλο θέμα και ήδη ο υπουργός Ν.Κοτζιάς έχει πραγματοποιήσει δύο συσκέψεις για το θέμα αυτό. Όπως αποκάλυψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνος αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ και του Τούρκου ομολόγου του Στρατηγού Ακάρ. Συμφώνως με πληροφορίες έχουν υπάρξει δύο τηλεφωνικές επαφές, χθες και σήμερα, σε καλό κλίμα, και με τον τούρκο αρχηγό να φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και το θέμα θα κλείσει σύντομα.

Πριν από λίγη ώρα ανέβηκε στο ΥΠΕΘΑ ο αρμόδιος τομεάρχης Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ενημερώθηκε επισήμως για το θέμα και τις εξελίξεις του.