Σφοδρή αντιπαράθεση από την οποία ωστόσο προέκυψαν ειδήσεις είχαν σήμερα το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός της ΝΔ κατηγόρσηε τον κ. Κοτζιά για μυστική διπλωματία και ελλιπή ενημέρωση των κομμάτων στα εθνικά θέματα τονίζοντας πως είναι πρωτοφανές να μην ενημερώνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον κ. Κοτζιά να απαντά ότι έχει ήδη οριστεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής για την προσεχή Τρίτη επί τη βάση του αιτήματος της ΝΔ για τα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου.

«Όταν η ΝΔ μιλάει για μυστική διπλωματία εννοούμε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση πολιτικών δυνάμεων. Δεν έχει περάσει περίοδος που ο ΥΠΕΞ να μην ενημέρωνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η σοβαρή ενημέρωση γίνεται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Είναι αδιανόητο η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία της περιοχής να λειτουργεί με τρόπο υποδεέστερο από τη δημοκρατία της Αλβανίας» είπε η κα Μπακογιάννη, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κοτζιά: «Ξανασκεφτείτε αυτό που είπατε. Είναι ατυχής η φράση σας. Έχει ήδη οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής για την προσεχή Τρίτη στην οποία θα παρίσταται και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου» είπε ο υπουργός.

Η κα Μπακογιάννη επέμεινε συστήνοντας στον κ. Κοτζιά να ενημερώνει αναλυτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντάς του την ενημέρωση που παρείχε η ίδια στον κ. Τσίπρα ως πρόεδρο κόμματος της αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό.

«Όταν εγώ ενημέρωνα τον κ. Τσίπρα για το Σκοπιανό δεν ξέρω αν ήσασταν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ. Αν τον ρωτήσετε όμως θα σας πει ότι η διαπραγμάτευση τότε ήταν εν γνώσει του. Να κάνετε το ίδιο. Να ενημερώνετε πλήρως την αντιπολίτευση. Δεν τα χειρίζεται ένα κόμμα αυτά τα θέματα. Τα χειρίζεται το έθνος. Αναγνωρίζω ότι είστε καθηγητής και πιθανώς τα γνωρίζετε όλα όμως ενδεχομένως η άποψη των κομμάτων παίζει ρόλο και σας βοηθήσει» είπε η κα Μπακογιάννη με τον κ. Κοτζιά να απαντά ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.