Την πάγια θέση του υπέρ της αποποινικοποίησης της κάναβης ακόμα και για ιδία χρήση επανέλαβε και σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας ως προσκεκλημένος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αποποινικοποίησης, καταθέτοντας μάλιστα μελέτη σύμφωνα με την οποία η χρήση κάνναβης είναι λιγότερο επιβλαβής από τη χρήση καπνού και αλκοόλ. Στην ομιλία του, η οποία συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει η αποποινικοποίηση της κάνναβης, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης και επενδύσεων όσο και στην ανακούφιση από τον πόνο ασθενών.

«Το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα ανακούφισης για όσους υποφέρουν αλλά και να γίνει αναπτυξιακός μοχλός στον αγροτικό τομέα και στη φαρμακοβιομηχανία» είπε.

Αναφερόμενος γενικώς στο ζήτημα των ναρκωτικών ουσιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα αποτελέσματα της κατασταλτικής προσέγγισης είναι μία πλήρης αποτυχία και πολλή δυστυχία. «Η καταστολή ενίσχυσε την παραοικονομία, τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών όπλων και ανθρώπων. Φυλακίστηκαν άπειροι νέοι με τεράστιες επιπτώσεις στη σταδιοδρομία τους και στον κοινωνικό σχηματισμό. Ξοδεύτηκαν χιλιάδες ποσά για φυλακίσεις, αστυνόμευση κ.λπ.
Σε πολλές βαλκανικές χώρες το παράνομο εμπόριο τείνει να υποκαταστήσει το κράτος - ενδεικτικό ότι δεν μπορούμε ελέγξουμε τη διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και μέσα στις φυλακές» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος ειδικά στην κάνναβη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το 1961 η κάνναβη κατετάγη στη λεγόμενη Συνθήκη των ναρκωτικών και είχε θεωρηθεί ως επικίνδυνη ουσία, ενώ σήμερα η επιστημονική εμπειρία έχει ανατρέψει πλήρως αυτά τα δεδομένα και χαρακτήρισε μύθο την αντίληψη ότι με την κάνναβη ανοίγουμε την πόρτα για άλλες σκληρές ουσίες.

«Η δική μου άποψη κι όλων των μελών της Επιτροπής είναι υπέρ της αποποινικοποίησης κάνναβης και για ιατρικούς λόγους και για ιδία χρήση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, τη μείωση της ναυτίας και του πόνου, της φλεγμονής, των προβλημάτων ελέγχου των μυών, για έλεγχο επιληπτικών κρίσεων. Βοηθά καρκινοπαθείς και ασθενείς από HIV. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι ορισμένα εκχυλίσματα μπορούν να μειώσουν τους καρκινικούς δείκτες» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι σε έρευνες που έγιναν για ανεπιθύμητες παρενέργειες το 96,6% δεν θεωρήθηκαν σοβαρές.

«Θεωρώ ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί η ιδία χρήση με δυνατότητα καλλιέργειας μικρής ποσότητας και να υπάρξει πιστοποιημένη καλλιέργεια κάνναβης για την απλή χρήσης κάνναβης στη χώρα μας» είπε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας: «Το ηθικό δίλημμα είναι απλό. Δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών. Ή υπέρ ή κατά χρήσης της κάνναβης. Είναι αν οι πολιτικές μας και η πολιτεία σώζουν ζωές ή καταστρέφουν ζωές».