Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (Τμήμα Αναστολών, σε σχηματισμό Ολομέλειας) εάν θα ανασταλεί η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim ο οποίος κατέφθασε στη χώρα μας με επτά συμπατριώτες του, στρατιωτικούς, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Η δίκη αφορά το κυβερνητικό αιτημα να ανασταλλεί η χορηγηση του ασυλου μέχρι να συζητηθεί η κυρία αίτηση (προσφυγή) ακυρωσης του ασύλου που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 4η Μαΐου 2018.

Τόσο στην περίπτωση της αναστολής, όσο και της κυρίας αίτησης η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίο συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της δίωρης, κεκλεισμένων των θυρών συζήτησης, το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε σήμερα υπέρ της αναστολής , ενώ υπήρξε επικληση της
μομφής εκ μέρους των τουρκων πως «πηρε τα όπλα κατα μιας εκλεγμένης κυβέρνησεως».

Οι συνηγοροι του αξιωματικού Νικ. Αλιβιζάτος, Σπ. Τσακυράκης και Βας. Παπαδόπουλος (απο το Ελληνικό συμβούλιο για τους προσφυγες) αντέτειναν πως αφενός αρνιεται την εμπλοκή του, αφετέρου «εκλεγμένη ήταν και η κυβέρνηση υπό τον Χίλτερ. Αυτο δεν αντανακλά και την υπαρξη κρατους δικαίου, κάτι το οποίο ήδη δεχτηκε απολύτως ο Αρειος πάγος».

Η δίκη στο ΣτΕ γίνεται με τις διαδικασίες της προτυπης δίκης και η αποφαση θα καταλαμβάνει ουσιαστικά και τους 8 αξιωματικούς. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα και μάλιστα θα μεταχθεί και θα παραστεί στην διαδικασία ο ίδιος ο Suleyman Ozkaynakcim