Όπως επισήμαιναν στρατιωτικές πηγές, «ο αρχηγός, διαπίστωσε την αισιοδοξία και το υψηλό ηθικό που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού και τόνισε την αξία του Όπλου του Πυροβολικού».

Ο αρχηγός, μιλώντας προς τον διοικητή και τα στελέχη της Μονάδος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως «η εξαιρετική απόδοση του προσωπικού, το οποίο διατηρεί πλήρως επιχειρησιακή και αξιόμαχη τη Μονάδα του, συνάδει απολύτως με το Όραμα του ΓΕΣ για τη διατήρηση ενός αξιόμαχου, ευέλικτου, ποιοτικού και αποτελεσματικού Στρατού που θα αποτελεί πυλώνα εθνικής ισχύος και πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη».

Η Ελλάδα και ο Ελληνικός Στρατός έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το οπλικό σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων HAWK (=Homing All the Way Killer) στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’60, όταν το επιχειρησιακό και τεχνικό προσωπικό της πρώτης Ελληνικής Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων HAWK, της 180 ΜΚ/Β HAWK, μετέβη και εκπαιδεύτηκε αρχικώς στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του εν συνεχεία στην Ελλάδα.

Το 1965 παρέλαβε το υλικό, που έφτασε από τις ΗΠΑ, και ολοκληρώθηκε η οργάνωσή της, ενώ το 1966 αναπτύχθηκε στις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και Ευβοίας, για την προστασία του λεκανοπεδίου Αττικής και της ελληνικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Μη ξεχνάμε ότι την εποχή αυτή βρισκόμαστε στην κορύφωση του «ψυχρού πολέμου», μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, μεταξύ των δύο οργανισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, και υπήρχαν από πλευράς του τελευταίου οι «τεχνικές» δυνατότητες να προσβληθεί με αεροσκάφη (τουλάχιστον) η ελληνική πρωτεύουσα, καθώς τότε υπήρχε στα Βόρεια σύνορα της χώρας, η Βουλγαρία, ένας από τους πιο σημαντικούς και ισχυρούς «κρίκους» του Συμφώνου της Βαρσοβίας!

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1973, ο ΕΣ παρέλαβε και τη δεύτερη Μοίρα Κ/Β “HAWK”, η 181 ΜΚ/Β HAWK, η οποία οργανώθηκε στην Αθήνα και από το 1974 μεταστάθμευσε στη Θεσσαλονίκη, για την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας της συμπρωτεύουσας καθώς και άλλων στρατηγικής σημασίας στόχων στη Βόρειο Ελλάδα, όπου εξακολουθεί και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα HAWK ήρθε αρχικώς στην Ελλάδα στην έκδοση “Basic HAWK”, το 1976 αναβαθμίστηκε σε Improved HAWK (PHASE II) και το 1990 σε PHASE II RAM. Από τον Ιούνιο του 2002 ξεκίνησε η αναβάθμισή του σε PHASE III, η οποία ολοκληρώθηκε το 2006. Το σύστημα HAWK αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 1951 ως αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων εδάφους – αέρος και από τότε συνεχώς εξελίσσεται, βελτιώνεται και συμπληρώνεται, ώστε ακόμα και σήμερα να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μάχης.

Αποστολή του είναι η παροχή αντιεροπορικής προστασίας από εναέριους στόχους που ίπτανται με μεγάλες ταχύτητες και εκτελούν τακτικούς ελιγμούς, σε χαμηλά και μέσα ύψη και είναι – ως σύστημα – ικανό να εγκλωβίζει και να καταστρέφει εισερχόμενους στόχους είτε μεμονωμένους είτε πολλαπλούς, σε επιθέσεις κορεσμού εξασφαλίζοντας υψηλό ρυθμό βολής.