Έξι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και άλλες 36 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), συνολικώς 44 παραβιάσεις, πραγματοποίησαν σήμερα οι Τούρκοι στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την ένταση, σε μία χρονική συγκυρία, που οι πάντες έχουν στρέψει την – πολιτική – προσοχή τους στη Βουλή, όπου πραγματοποιείται σήμερα όλη τη μέρα και σε ζωντανή μετάδοση η συζήτηση για την υπόθεση Novartis.

Πιο συγκεκριμένα, δύο σχηματισμοί ο ένας αποτελούμενος από 2 F-16 και άλλα 2 F-4E Terminator, καθώς και ένα δεύτερο ζευγάρι με άλλα 2 F-16, από τα οποία τα 4 ήταν οπλισμένα, όπως και ένα μεμονωμένο ελικόπτερο, συνολικώς 7 αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) και 44 παραβιάσεις του ΕΕΧ, όλες από τους σχηματισμούς στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει και το μεσημέρι, 6 εκ των ανωτέρω 44 παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν το ζεύγος των αεροσκαφών F-4E του σχηματισμού την 14:27 άνωθεν της νήσου Μακρονήσι και της νήσου Ανθρωποφάγοι στα 19.000 πόδια και το ζεύγος των αεροσκαφών F-16 του σχηματισμού την 14:30 επίσης άνωθεν των νήσων Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι στα 20.000 πόδια, στις 14:32 άνωθεν του Αγαθονησίου στα 20.000 πόδια και στις 14:35 άνωθεν του Αγαθονησίου στα 23.000 πόδια.

Συμφώνως με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν σημειώθηκε ούτε μία εμπλοκή μεταξύ των τουρκικών αεροσκαφών και των αεροσκαφών ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης!