Βόλτα της τουρκικής φρεγάτας “Barbaros” στον Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, ακολουθούμενη κατά πόδας από την ελληνική φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», ενδεικτικό και αυτό των τουρκικών προθέσεων την ίδια στιγμή που καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, τουλάχιστον σε πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο να πέσουν οι τόνοι και να μειωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον πρόσφατο εμβολισμό του ελληνικού σκάφους του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική φρεγάτα παρακολουθούσε τα πλοία του Ελληνικού Στόλου που ασκούνταν στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και των Κυκλάδων, τα οποία βρίσκονταν εκεί στο πλαίσιο διεξαγωγής της ασκήσεως «Αστραπή 2/18» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τη Δευτέρα. Σε κάποια φάση το τουρκικό σκάφος «ξέκοψε» από την παρακολούθηση των ελληνικών πολεμικών και πραγματοποίησε την προαναφερθείσα «βόλτα» από τον Καφηρέα, που είχε μεν τυπικώς τον χαρακτήρα της «αβλαβούς διελεύσεως», αλλά σημειολογικώς δεν μπορεί να παραγνωριστεί και ούτε βεβαίως αγνοήθηκε από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αμέσως δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» να «αποδεσμευτεί» από την εμπλοκή της στην άσκηση και να ακολουθήσει κατά πόδας την τουρκική φρεγάτα, όπερ και εγένετο.

Το “Barbaros” μετά τη «βόλτα» του στον Καφηρέα, απομακρύνθηκε από την περιοχή και επέστρεψε στα πρότερα καθήκοντά τους της…παρακολουθήσεως εκ του μνακρόθεν των κινήσεων των ασκούμενων ελληνικών πλοίων.