«Εμείς ξέρουμε τί είναι δικό μας και ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε, ώστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο να είναι δεδομένα», τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την τελετή εντάξεως στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού του τέταρτου και τελευταίου νεότευκτου Βοηθητικού Πλοίου Βάσεως (ΒΒ), που έλαβε την ονομασία «ΠΤΟΛΕΜΑΪΣ», και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων «Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» στο Πέραμα.

Πρόσθεσε δε ότι «Η χώρα μας θα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τους αγώνες του ελληνικού λαού, με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα». Ο ίδιος σε άλλο σημείο επισήμανε: «Ακούμε κραυγές οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της χώρας μας. Αυτές τις κραυγές τις ακούμε ως αλαλαγμούς έλλειψης ψυχραιμίας, και προβλημάτων, από την αντίπερα όχθη. Είναι κατοχυρωμένη η ασφάλεια μας. Για αυτό δεν θα πρέπει κανένας να έχει αμφιβολία και οποίος «ονειρεύεται» θα του λέγαμε να μην ξυπνήσει από το βαθύ του ύπνο, γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική και προσδιορίζεται από τη δύναμή μας».

Αναφορικά με το θέμα της εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος ολοκληρώσεως του προγράμματος κατασκευής των τεσσάρων βοηθητικών βάσεως του Στόλου, ο ΑΝΥΕΘΑ σημείωσε ότι «ανοίγει με αυτό τον τρόπο και μια προσπάθεια μιας νέας εποχής, όπου οι ανάγκες βρίσκουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να τις προχωρήσουν και τους κατάλληλους συνεργάτες, ώστε εντός χρόνου και με τα συγκεκριμένα και διαθέσιμα χρήματα να ολοκληρώνουμε το έργο. Αυτό μας κάνει να ξεφεύγουμε από την παλιά συνήθεια των πολιτικών να λένε και να μην κάνουν ή από την παλιά συνήθεια του Δημοσίου, να ξεκινάει και να μην ολοκληρώνει».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ και άλλα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως, και άλλοι επίσημοι.

Το νέο ΒΒ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΣ», το τέταρτο και τελευταίο του σχετικού προγράμματος, είναι ελληνικής σχεδιάσεως και κατασκευής, έχει χωρητικότητα μεταφοράς 150 ατόμων, διαθέτει δύο κυρίες μηχανές και σύγχρονο ναυτιλιακό εξοπλισμό. Βασική αποστολή του πλοίου είναι η μεταφορά του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού στα πλοία και τις διάφορες υπηρεσίες του Ναυστάθμου Σαλαμίνος, από το απέναντι Ναυτικό Πέραμα και από το λιμένα του Πειραιώς, ανά δύο σκάφη προς κάθε προορισμό, αναβαθμίζοντας έτσι κατακόρυφα τον τρόπο μετάβασης του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην εργασία, με ασφάλεια και ταχύτητα.