Να μην κρατηθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, στο πλαίσιο του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, αποφάσισε σήμερα ο εισαγγελέας Εφετών Γεώργιος Βούλγαρης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών λόγω της εκκρεμής διοικητικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη χορήγηση ασύλου.

Σύμφωνα με το τρίτο αίτημα έκδοσης, το Κακουργιοδικείου της Κωνσταντινούπολης εκζητεί τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προκειμένου για να δικαστούν στην γείτονα χώρα για οκτώ αδικήματα.

Συγκεκριμένα οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση τους για τρίτη φορά.

Σύμφωνα με το τρίτο αίτημα οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση τους προκειμένου να δικαστούν για τα εξής οκτώ αδικήματα:

- της απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,
- της απόπειρας κατάργησης της συνταγματικής τάξης,
- της απόπειρας κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,
- της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,
- της απόπειρας δολοφονίας εκ προθέσεως,
- της λιποταξίας σε ξένη χώρα,
- της κλοπής στρατιωτικού υλικού και
- της πρόκλησης φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας στις 8 Φεβρουαρίου 2018 η αντεισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Καπαγιάννη, μετά το τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών, παρήγγειλε την εκ νέου κράτηση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ωστόσο σήμερα προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του Γεωργίου Βούλγαρη ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος κράτησης τους -ως προς το ποινικό σκέλος- μετά το τρίτο αίτημα των Τουρκικών δικαστικών αρχών.