Πρόκειται για μία κλασική τριγωνομετρική πυραμίδα σαν και αυτές που βρίσκονται καθ’ όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων της Ελλάδος με τις όμορες χώρες (Αλβανία, πΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία, στο σκέλος των χερσαίων συνόρων στο προγεφύρωμα του Κάραγατς στον Έβρο).

Φυσικά δεν υπάρχουν … «σύνορα» στο εσωτερικό του «Στρατοπέδου Παπάγου» αλλά πρόκειται για το νέο χαρακτηριστικό σημείο, εν είδει “Gate guard”, που να χαρακτηρίζει τις χερσαίες δυνάμεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αντιστοίχως μπροστά στην είσοδο το ΓΕΝ υπάρχει ένας μικρός χαρακτηριστικός «φάρος» ή στην είσοδο του ΓΕΑ δύο παλαιά μαχητικά αεροσκάφη F-5A Mirage F.1CG!

Αποφασίστηκε λοιπόν να τοποθετηθεί κάτι ενδεικτικό του Στρατού Ξηράς, που να χαρακτηρίζει το ΓΕΣ μπροστά στην είσοδό του. Ρίχτηκαν αρκετές προτάσεις, όπως π.χ. να τοποθετηθεί ένα πυροβόλο, αλλά τέτοια υπήρχαν αρκετά και διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων σε άλλα σημεία του στρατοπέδου.

Μία άλλη πρόταση ήταν να τοποθετηθεί κάποιο παλαιό άρμα, αλλά και η πρόταση αυτή απορρίφτηκε γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ογκώδες ενώ μπορούσε να κατηγορηθεί και ο αρχηγός ότι, ως μαυροσκούφης, το έκανε αυτό για να προβληθεί το Όπλο του.

Τελικώς επελέγη κάτι «απλό, σχετικά μικρό και χαρακτηριστικό», όπως μας έλεγε σχετικώς ανώτερο στέλεχος του ΓΕΣ που το ρωτήσαμε για το θέμα. Μία τριγωνομετρική πυραμίδα. Το ακριβές σημείο της οποίας ορίζεται με απόλυτη ακρίβεια και ευθύνη της ιστορικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ), και κατασκευάζεται από το προσωπικό του Μηχανικού. Κάθε τριγωνομετρική πυραμίδα από τη μία πλευρά που «βλέπει» την Ελλάδα, έχει την ελληνική σημαία, ενώ από τις πλαϊνές πλευρές τη μοναδική αρίθμησή της. Η πυραμίδα τοποθετήθηκε σε ένα βάθρο-βάση, φωτίζεται το βράδυ και στην κορυφή της έχει τοποθετηθεί εντός προστατευτικού διαφανούς καλύμματος, ένα τοπογραφικό όργανο της ΓΥΣ και του Μηχανικού.