Οι φόβοι της αστυνομίας για επεισόδια στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Μακεδονικό, είναι έντονη μετά και τα διαδικτυακά μηνύματα για «αίμα» από ακροδεξιές και αντιφασιστικές οργανώσεις. Γι’ αυτό και στην ΓΑΔΑ ετοιμάζονται για αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο συλλαλητήριο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Τα μέτρα της αστυνομίας θα οριστικοποιηθούν αύριο, ωστόσο, μετά τη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των υπηρεσιών, έχει καταρτιστεί το γενικό πλάνο.

Αυτό στο οποίο φοβούνται περισσότερο οι αστυνομικοί είναι οι περίπτωση να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο οι ακροδεξιοί με τους αντεξουσιαστές και να διαλύσουν την ειρηνική διαδήλωση.

Για το λόγο αυτό θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει επαφή των αναρχικών με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου. Οι αναρχικοί έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια, με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου να συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα στις 14:00.

Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί ωστόσο στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων. Ήδη η Ασφάλεια επιτηρεί συγκεκριμένους χώρους όπου θα κινηθούν, ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά βίας, όπως το τελευταίο σκηνικό με τον εμπρησμό κτιρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τα πούλμαν που αναμένονται να φτάσουν με κόσμο που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο από την επαρχία, θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις.

Ο πονοκέφαλος του ντέρμπι

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την αστυνομία, είναι πως την ίδια ημέρα στις 19:30 υπάρχει και το ποδοσφαιρικό ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Το ματς θα γίνει στο Φάληρο και έχουν επίσης προγραμματίσει αυστηρά μέτρα, απασχολώντας αρκετούς αστυνομικούς. Αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το συλλαλητήριο και χωρίς προβλήματα, καθώς το ματς ξεκινά στις 19:30 και θέλουν να διασφαλίσουν κι εκεί την ήρεμη διεξαγωγή του αγώνα.

Μέτρα και το Σάββατο

Τα μέτρα της Αστυνομίας όμως θα είναι αυστηρά και το Σάββατο. Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις για την επέτειο των Ιμίων. Η μία, με αντιφασιστικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί από διάφορες συλλογικότητες στη Ρηγίλλης, στις 6 το απόγευμα, με σκοπό να μην μπορέσει η Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει τη δική της συγκέντρωση στο μνημείο. Το ακροδεξιό κόμμα ωστόσο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του στην λεωφόρο Μεσογείων.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στη Ρηγίλλης έχουν προαναγγείλει ότι θα κάνουν πορεία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, η οποία επίσης έχει πει για δική της πορεία, χωρίς να αναφέρει προορισμό. Οι δύο συγκεντρώσεις θα παρακολουθούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Για την εφαρμογή των μέτρων, Σάββατο και Κυριακή, θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ, ενώ θα ενισχυθεί και με αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς.

Σημειώνεται οτι την Κυριακή θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομόνοιας, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο.

Λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις αυτές αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αύριο.