Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια με τους πρόσφυγες που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε άσχημες συνθήκες μίλησε ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.  

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι τα ελληνικά νησιά μας έχουν μετατραπεί σε «ανοιχτές φυλακές» για χιλιάδες ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε άθλιες συνθήκες για περισσότερο από δύο χρόνια. Επισήμανε επίσης την άμεση ανάγκη να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί και στην ενδοχώρα. «Είναι απαράδεκτη η κατάσταση και όλα έχουν γίνει λάθος από την αρχή. Γίνονται προσπάθειες για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες αλλά αυτό δεν επαρκεί.

Όταν για δύο χρόνια μένεις σε ένα τέτοιο κέντρο, αλλάζει η ψυχολογία σου, γίνεσαι ένας άλλος άνθρωπος. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της διαμάχης και την προσπάθεια να επιμεριστεί η ευθύνη μεταξύ των δημάρχων.

Αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι τοπικές Αρχές, ξεπερνώντας και τα όριά τους πολλές φορές. Ωστόσο, τα νησιά μας έχουν μετατραπεί σε ανοιχτές φυλακές. Είναι άμεση η ανάγκη να αποσυμφορηθούν.  

Αυτό επιβάλλει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανθρώπινες συνθήκες».

Ευθύνες ωστόσο επέρριψε ο κ. Σακελλαρίδης και στην Ευρώπη, τονίζοντας: «Η Ευρώπη με αυτό τον τρόπο κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Κάποιες χώρες μάλιστα δεν έχουν επιδείξει τη δέουσα αλληλεγγύη».