Απαντήσεις στις απειλές που εκτόξευσε ο «Ρουβίκωνας» έδωσαν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αθήνας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μιχάλης Πατσίκας και η Μίνα Γκατσούδη, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου, ξεκαθάρισαν ότι δεν φοβούνται από τις απειλές, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην αστυνομία ότι θα κάνει το καθήκον της. 

Εκτίμησαν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, ενώ κεντρικός ομιλητής, είτε με φυσική παρουσία είτε με μήνυμα, θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο

Η αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό έχει ξεκινήσει. Σήμερα στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου θα αναφερθούν σε όλα τα δρώμενα που έχουν προγραμματίσει για τη συγκέντρωση, η οποία οι πιο αισιόδοξοι υπολογίζουν ότι μπορεί να μαζέψει ένα εκατομμύριο κατοίκους. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ομιλητές θα είναι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, Νίνα Γκατζούλη, Μιχάλης Πατσίκας και Γιώργος Τάτσιος.

Όλα αυτά υπό τον φόβο επεισοδίων, καθώς γίνεται πολλή κουβέντα στο διαδίκτυο από μέλη του «Ρουβίκωνα», αλλά και ακροδεξιούς, για απειλές, με ατάκες τύπου «θα χυθεί αίμα» να έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της αστυνομίας.

Γι' αυτόν τον λόγο οι ειδικοί φρουροί θα περιφρουρούν την συγκέντρωση που θα κλείσει όλο το κέντρο της Αθήνας, την προσεχή Κυριακή.

Πάνω από 250 πούλμαν υπολογίζονται μόνο από τη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο, όπου θα βγουν στους δρόμους με τους Αθηναίους για να «φωνάξουν» πως ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι διαπραγματεύσιμος και πως δεν αποδέχονται τη χρήση του από τη γειτονική χώρα.

Πολιτικοί και Θεοδωράκης

Αρκετή κουβέντα έχει γίνει από πολιτικούς για το αν συμφωνούν ή όχι με το συλλαλητήριο, με κάποιους να δηλώνουν πως θα κατέβουν, όπως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, ή η Εύα Καϊλή. Στη Νέα Δημοκρατία έχουν εκφράσει την άποψή τους πως όσοι αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση μπορούν να το κάνουν και αναμένεται αρκετά δυναμική παρουσία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα πάνε στην συγκέντρωση για το Μακεδονικό θα είναι πιθανότατα και ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης τόνισε πως ακόμη και αν δεν καταφέρει να πάει στο συλλαλητήριο, θα βιντεοσκοπήσει έναν χαιρετισμό. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Φόβοι για επεισόδια

Την ίδια ώρα, μέλη του «Ρουβίκωνα» λένε στο διαδίκτυο ότι υπάρχει φόβος πως θα χυθεί αίμα… Με μήνυμα στο διαδίκτυο, αναφέρεται πως «κάποιοι θα κρατάνε "σφουγγαρίστρες" και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Άλλοι θεωρούν ότι θα είναι η μέρα τους και κάποιοι άλλοι θέλουν να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες. Θα δείξει.

Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους». Από τη στιγμή που θα υπάρξουν αντισυγκεντρώσεις αντιφασιστικών κι αντιεξουσιαστικών ομάδων, η αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή, καθώς φοβούνται έντονα για παρατράγουδα.

Παρούσα και η Εκκλησία

Από τη πλευρά της και η Εκκλησία θα δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση. Εκτός του μηνύματος του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, η Εκκλησία θα μετέχει με τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, που θα διαβάσει την ανακοίνωση της ΔΙΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Χίου Μάρκος, αρκεί να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης, χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς, όπως είπαν σε συνάντηση που είχαν με τους διοργανωτές.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει επαναλάβει τη θέση της στο ζήτημα, τονίζοντας πως δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων.