Να συνεχιστεί η διαδικασία της "εκκαθάρισης εν λειτουργία" του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) αποφάσισε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η διαδικασία είχε "παγώσει" από το ΣτΕ το περασμένο Καλοκαίρι. Η απόφαση αυτή πάρθηκε δύο μέρες πριν εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η αίτηση ακύρωσης 399 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία άτομα του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, για τη σύσταση Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019, τη λύση της η από 30.4.2001 σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου και τη διάλυση και εξαγορά του ΟΑΣΘ ο οποίος τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με τις υπ΄ αριθμ. 45 και 46/2017 αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις 7 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017 αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τις δύο αιτήσεις αναστολών, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μετόχων δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των Πολιτικών δικαστηρίων. Επιπλέον, στις δύο αποφάσεις αναστολών τονίζεται ότι την ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι 7 πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.

Παράλληλα, μεθαύριο Παρασκευή, θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ η αίτηση των 399 πρώην μετόχων οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΣΑ) και ως παράνομη, τόσο η επίμαχη υπουργική απόφαση, όσο και ο ίδιος νόμος 4482/2017. Πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ θα είναι και πάλι ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος. Ο τελευταίος κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας θα αναφέρει ότι τίθεται θέμα απαραδέκτου των αιτήσεων ακυρώσεως των 399 πρώην μετόχων, καθώς στρέφονται ευθέως κατά του νόμου 4482/2017.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο προεδρεύων του θερινού Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης, με διαταγή του «πάγωσε» προσωρινά τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού όπως ορίζει το άρθρο 25 του σχετικού νόμου 4482/2017 και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε. Τότε, ωστόσο, ο κ. Γράβαρης είχε απορρίψει το αίτημα των παλαιών μετόχων ως προς την τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει ο Στέλιος Παππάς.