Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν ο πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελετή για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Το μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς, γι' αυτό και η πόλη αποκαλούνταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

«Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι κανένας και τίποτε δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε τα εγκλήματά τους. Είναι μια μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μια διαρκή υπενθύμιση προς τις επερχόμενες γενιές, για το πού οδηγούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Χώρο μνήμης και μαρτυρίας χαρακτήρισε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το μουσείο με 10.000.000 ευρώ και άλλα 10.000.000 ευρώ το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει προτείνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος να μη λειτουργεί μόνο ως μουσείο, αλλά και ως χώρος εκπαίδευσης, των νέων, κυρίως των μαθητών που θα το επισκέπτονται, στα ιδανικά και τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης απέναντι στον φασισμό, τον ναζισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, και θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το ομώνυμο μουσείο.