Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας βρέθηκε σήμερα ο συνταξιούχος αστυνομικός και πολιτευτής της Χρυσής Αυγής ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του του 68χρόνου, ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, Μάκη Μαρκόπουλο, στην Πανόρμου.

Η δίκη άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, του αδελφού του θύματος και αυτόπτων μαρτύρων, περίοικων που είδαν ή άκουσαν το περιστατικό. Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται.

Αδελφός θύματος

Πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο αδελφός του θύματος ο οποίος τόνισε στην κατάθεση πως ο κατηγορούμενος ζητούσε χρήματα για προστασία από τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου και χαρακτήρισε το συνταξιούχο αστυνομικό ως τον φόβο και τον τρόμο της περιοχής.

«Ο αδελφός μου , μου είχε πει ότι ζητούσε προμήθεια από τα κέρδη του γυμναστηρίου εν είδη προστασίας γιατί γνώριζε αστυνομικούς...» ανέφερε και πρόσθεσε πως οι δυο τους καβγάδιζαν τακτικά γιατί ο κατηγορούμενος δημιουργούσε προβλήματα στους πελάτες του γυμναστηρίου και παρενοχλούσε σεξουαλικά τις κοπέλες . «Ο δολοφόνος είναι γνωστός στους Αμπελόκηπους ότι τον εμπόδιζε το κατέστρεφε. Ένα δέντρο τον ενοχλούσε το έκοβε...Όλους τους μαγαζάτορες της περιοχής τους τρομοκρατούσε , τζάμπα έπινε καφέ...» κατέθεσε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι ο κατηγορουμενος στο παρελθόν είχε απειλήσει τον αδελφό του πως θα του κάψει το σπίτι και το αυτοκίνητο.

Ο αδελφός του θύματος περιέγραψε επίσης πως «Ο δολοφόνος είναι γνωστός στους Αμπελόκηπους ότι τον εμπόδιζε το κατέστρεφε. Ένα δέντρο τον ενοχλούσε το έκοβε...Όλους τους μαγαζάτορες της περιοχής τους τρομοκρατούσε , τζάμπα έπινε καφέ...» κατέθεσε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι ο κατηγορουμενος στο παρελθόν είχε απειλήσει τον αδελφό του πως θα του κάψει το σπίτι και το αυτοκίνητο . «Ήταν μια εγκληματική, παραβατική προσωπικότητα σε όλη του τη ζωή...Ζήλευε τον αδελφό μου. Είχε προμελετήσει το έγκλημα».

Μάλιστα ανέφερε πως ειχε φροντίσει να βρει ακόμη και γιατρό ο οποίος θα βεβαίωνε ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Αυτόπτης μάρτυρας : «Πυροβόλησε εν ψυχρώ». Αμφισβήτηση από υπεράσπιση.

Γυναίκα, πελάτισσα του γυμναστηρίου του 68χρόνου θύματος και αυτόπτης μάρτυρας «κάρφωσε» τον κατηγορούμενο στην κατάθεσης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

«Συνεχώς τους άκουγα να μαλώνουν. Πολλές φορές όταν έκανα γυμναστική τους άκουγα που φώναζαν και ο κατηγορούμενος του ζητούσε χρήματα. Είχα ρωτήσει το Μάκη αν του χρωστούσε και μου είχε πει «όχι»» ανέφερε η μάρτυρας και σκιαγράφησε την προσωπικότητα του κατηγορουμένου ως εξής : «Δεν είχα καμία επαφή μαζί του γιατί με παρενοχλούσε σεξουαλικα. Ήταν ερειστικός εγώ δεν ήθελα επαφή μαζί του. Τον φοβόμουν. Είχα καταλάβει ότι ήταν ο φόβος και ο τρόμος. Με είχε προσεγγίσει πολλές φορές και μου έλεγε έλα να βγούμε έξω κουκλάρα μου. Είχε απλώσει τα χέρια του επάνω μου. Από ότι άκουγα το έκανε και σε άλλες.Του έλεγε ο Μάκης «δεν σε θέλω εδώ πέρα, ενοχλείς τους πελάτες». Είχα κάνει κι εγώ παράπονα. Αισθανόμουν ασφάλεια επειδή ήταν ο Μάκης».

Για την ημέρα της δολοφονίας, τον Οκτώβριο του 2016, περιέγραψε : «Εκείνη την ημέρα πήγαινα στο γυμναστήριο και άκουσα φωνές. Άκουσα τον κατηγορούμενκ να φωνάζει έλα να δεις πως καθαρίζουν τους λογαριασμούς τους οι άνδρες. Το θύμα εκείνη τη στιγμή διέσχιζε το δρόμο και πήγαινε προς τον κατηγορούμενο .Δεν πιάστηκαν στα χέρια. Τον σημάδεψε και του έριξε κανονικότατα. Ήταν ευθεία βολή. Ο Μάκης γονάτισε, έπεσε κάτω και μετά μπρούμυτα. Ενώ υπήρχε μια απόσταση μεταξύ τους 3-4 μέτρα πήγε από πάνω του τον κοίταξε και είδα ένα βλέμμα ικανοποίησης. Και μετά γύρισε και έφυγε σα να μη συνέβη τίποτα. Αμέσως μετά το περιστατικό έφυγα κατευθείαν. Φοβήθηκα. Τι να έκανα; Να μείνω να με καθαρίσει κι εμένα».

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου άφησε υπονοούμενα γιατί η μάρτυρας πήγαινε να γυμναστεί από το Ίλιον στους Αμπελόκηπους και για το γεγονός ότι κατέθεσε αρκετούς μήνες μετά το συμβάν. Εκείνη απάντησε ότι δεν υπήρχε γυμναστήριο κοντά στο σπίτι της και ότι όταν συλλυπήθηκε στο νεκροταφείο τον αδελφό του θύματος του είπε ότι τα είχε δει όλα κι εκείνος την προέτρεψε να πάει να καταθέσει.

Η υπεράσπιση ζήτησε κατ´ αντιπαράσταση εξέταση με όλους τους υπόλοιπους αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταθέσει αμφισβητώντας την παρουσία της μάρτυρα στο σημείο του εγκλήματος. Ο εισαγγελέας επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι θα πάει ο ίδιος στο σημείο του εγκλήματος προκειμένου να έχει προσωπική άποψη.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες

Ιδιοκτήτρια ταβέρνας περιέγραψε στη κατάθεση της για εκείνη την ημέρα «γύρω στις 5 το απόγευμα άκουσα φωνές. Ο κατηγορουμενος είχε βγει την απογευματινή του βόλτα και τον βρήκε το θύμα άρχισαν να διαπληκτίζονται για τις κάμερες. Είδα τον κατηγορούμενο να κινείται προς την Αλεξάνδρας και το θύμα να τον ακολουθεί στα τρία μέτρα... Δεν έδωσα σημασία . Για 10 λεπτά ακολούθησε σιωπή και μετά άκουσα τρεις πυροβολισμούς. Βγήκα στην πόρτα του μαγαζιού και είδα το θύμα πεσμένο κάτω, ξεψυχούσε . Ο κατηγορούμενος κρατούσε όπλο. Έτρεξα προς το θύμα και μέχρι να καταλάβω τι έγινε ο κατηγορουμενος είχε φύγει. Του είπα "τι κάνεις εκεί , είσαι τρελός ;" Ήταν ήρεμος, αμίλητος , δεν μου απάντησε".

Δικαστής : Υπήρχε λόγος να φοβάστε τον κατηγορούμενο ;

Μάρτυρας : όχι

Δικαστής : σας είχε δείξει όπλο;

Μάρτυρας : πιο παλιά ναι. Σε μια επίδειξη δύναμης».

Από την πλευρά του καταστηματάρχης ανέφερε : «Εκείνο το απόγευμα ήμουν στο μαγαζί. Είχαν τσακωθεί μισή ώρα νωρίτερα. Μισή ώρα μετά άκουσα τους πυροβολισμούς. Βγήκα στην πόρτα και περνούσε μπροστά μου ο κατηγορούμενος. Ήταν ήρεμος και χαιρετηθήκαμε. Κρατούσε στα χέρια του μια σακούλα μικρή. Δεν φαινόταν χτυπημένος. Δεν είδα όπλο. Μετά είδα το θύμα πεσμένο ανάμεσα στα δυο αυτοκίνητα» περιέγραψε.

Μία άλλη διάσταση για την διαμάχη μεταξύ κατηγορούμενου και θύματος έδωσε καταθέτοντας στο δικαστήριο ένας από τους γείτονες των δυο ανδρών. Όπως είπε το θύμα «είχε κάνει μαρτύριο» τη ζωή του κατηγορούμενου καθώς τον έβριζε αισχρά . «Αν ο Μάκης εκείνο το απόγευμα δεν ακολουθούσε τον κατηγορουμενο δεν θα γινόταν τίποτα» είπε ο μάρτυρας ο οποίος ισχυρίστηκε πως το θύμα ακολούθησε τον κατηγορουμενο κρατώντας ένα ξύλο .