Μετά από 18 μήνες δικαστικών αγώνων, οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (νυν ELFE) πέρασαν σήμερα την πύλη του εργοστασίου και έπιασαν και πάλι δουλειά. Οι εργαζόμενοι είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται, καθώς η πλειοψηφία τους πήρε πίσω τη θέση εργασίας που είχαν στο εργοστάσιο, ενώ κάποιοι θα λάβουν και αποζημίωση για τα χρήματα που έχασαν όλο αυτό το διάστημα.

Από τους συνολικά 180 απολυμένους, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων έχει ήδη βρει νέα εργασία, οπότε θα λαμβάνουν τη μηνιαία αποζημίωση των χρημάτων που όρισε το δικαστήριο, ενώ άλλη ομάδα εργαζομένων δέχτηκε την πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η σημερινή πρώτη μέρα των πρώην απολυμένων ήταν καθαρά διαδικαστική, αφού τους έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα, το ωράριο εργασίας και την ενσωμάτωσή τους στις βάρδιες του εργοστασίου, ενώ τους δόθηκαν κάρτες εισόδου. Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να βρεθεί στην Καβάλα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος θα επισκεφτεί τους πρώην απολυμένους στις νέες θέσεις εργασίας τους.

Η απόφαση που βγήκε από το δικαστήριο προέβλεπε την άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2018, την καταβολή ποσού 4.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο έναντι των δεδουλευμένων (έχει γίνει ήδη) και την καταβολή έντεκα ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων που θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.