Την άποψη πως το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να βοηθήσει στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωσή του πως «η αντίληψη πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και τίποτε άλλο είναι κακή. Όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να δεις και τα προβλήματα του άλλου. Οι αλυτρωτικές τάσεις πρέπει να τελειώνουν. Δεν είναι μόνο το όνομα. Εάν οι γείτονες εξακολουθούν να έχουν στο Σύνταγμά τους αλυτρωτικές τάσεις, δεν αλλάζει το θέμα».

Ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε πως η χθεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αναφέροντας πως η λέξη «συμβιβασμός» δεν είναι κακή… Ωστόσο, πρόσθεσε πως ήταν ένα συλλαλητήριο «ογκώδες και εντυπωσιακό», αλλά τόνισε πως είναι απογοητευμένος από το γεγονός ότι μετά από 25 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να «σκεφτούμε διαφορετικά».

Ο κ. Μπουτάρης απάντησε στον στρατηγό εν αποστρατεία Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος τον αποκάλεσε «αντιπρόσωπο του Τζορτζ Σόρος», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στεναχωριέμαι γιατί ο κ. Φράγκος με πρόσβαλε προσωπικά και όλη η ομιλία του ήταν ένας εσωτερικός διχασμός. Όσον αφορά τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό μου, δεν είναι η πρώτη φορά. Και για τους Τούρκους και τους Εβραίους με κατηγορούν, επειδή έχω συγκεκριμένη γραμμή».

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης τόνισε πως θα προχωρήσει σε καταγγελία για τους αγνώστους που έγραψαν με σπρέι «Χρυσή Αυγή» στο γλυπτό που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.