Άγνωστες πτυχές της συζήτησης που έγινε την εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη για το Σκοπιανό αποκαλύπτει ο Μίκης Θεοδωράκης με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Στο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Μίκης Θεοδωράκης, απαντώντας σε άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα με τίτλο «Λύτρωση από τον αλυτρωτισμό», αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση για προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ , τονίζει ότι οι Σκοπιανοί συμπεριφέρονται απέναντί μας με εχθρικό τρόπο και αποκαλύπτει τις συζητήσεις που είχε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το θέμα πριν το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο αλλά και το Συμβούλιο Αρχηγών που ακολούθησε.

Αναφερόμενος στην εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είπε ότι το θέμα των Σκοπίων ανέκυψε τον Νοέμβριο του '91. «Επειδή τα Σκόπια είχαν δραστηριοποιηθεί με το Σύνταγμα και με την προπαγάνδα την οποία έκαναν, αποφάσισε η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σαμαράς ήδη ευρίσκετο στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών. Ήταν Παρασκευή αυτή η κρίσιμη συνάντηση. Έρχεται λοιπόν στην ημερήσια διάταξη το θέμα των Σκοπίων. Με εισήγηση φυσικά του προέδρου της κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη».

Την προηγουμένη μέρα, προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης, «τον επισκέφθηκα στο γραφείο του, στου Μαξίμου, και του είπα ότι χαίρομαι που θα συζητηθεί το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι ένα πρόβλημα για το οποίο εσείς οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να ντρέπεστε διότι αφήσατε από το 1944 να αιωρείται το όνομα Μακεδονία, έστω και στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας. Του διεμήνυσα, λοιπόν, ότι ήρθε η στιγμή της εθνικής αποκατάστασης».

Και πρόσθεσε: «Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν το θέσεις, θ' αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για Μεγάλη Μακεδονία». Μου λέει, «μην το συζητάς, εάν το κάνουμε θα απομονωθούμε διεθνώς». «Υπάρχει», πρόσθεσα, «και ένας άλλος λόγος πιο σοβαρός ακόμα. Ότι αυτή τη στιγμή που πηγαίνουμε σε εθνική διάλυση, το εθνικό κύτταρο δεν λειτουργεί. Όλα διαλύονται καθημερινά. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει σήμερα. Σ' όλη αυτή την πολιτική που ασκείται στον λαϊκισμό, ας προτάξουμε και ένα ιδανικό μπροστά, να συσπειρωθούμε όλοι μαζί».

Μου απάντησε «αυτή την ατιμία δεν πρόκειται να την κάνω ποτέ στον ελληνικό λαό. Είναι κάτι που δεν το πιστεύω. Θα μας απομονώσει. Και σε παρακαλώ πολύ, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην επιμείνεις. Άσε να κάνω την εισήγηση και σε παρακαλώ πολύ να μη θέσεις τέτοιο θέμα. Γιατί το θεωρώ ανώριμο και δεν προχωρεί».

Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται στο τι συνέβη στο υπουργικό συμβούλιο με την παρέμβασή του σχετικά με το όνομα αλλά και όσα ακολούθησαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του 1992.