Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για ενδεχόμενες σχέσεις του με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις ήταν την τελευταία δωδεκαετία ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από τρεις ημέρες στο Χαϊδάρι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν ερευνήσει ολόκληρο το πλέγμα επαφών του 57χρονου με ένοπλους αναρχικούς, όπως και -χωρίς επιτυχία- την πιθανή εμπλοκή του σε τουλάχιστον τέσσερις δολοφονίες, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει ένοπλες ομάδες αντιεξουσιαστών. Από την πλευρά του Βασίλη Στεφανάκου, η απάντηση ήταν ότι πρόκειται για «προσπάθεια ποινικοποίησης φιλικών σχέσεων» και εμμονές αξιωματικών.  

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ

Η πρώτη φορά που ερευνήθηκαν τέτοιου είδους «περίεργες» επαφές του Στεφανάκου ήταν όταν διαπιστώθηκε ότι είχε οργανώσει την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού ποινικού Αλκέτ Ριζάι, το καλοκαίρι του 2006, με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Κι αυτό με δεδομένο ότι ο Παλαιοκώστας φερόταν να έχει προγενέστερες σχέσεις με αναρχικούς, ενώ αργότερα κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη, πάλι με τη βοήθεια αντιεξουσιαστών.

Επιπλέον, ο Βασίλης Παλαιοκώστας φέρεται να ταχυδρόμησε το δέμα-βόμβα που είχε σκοτώσει το καλοκαίρι του 2010 τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Γιώργο Βασιλάκη. Όπως είχε διαπιστωθεί στην έρευνα για την πρώτη απόδραση των Ριζάι - Παλαιοκώστα, ο Αλβανός κακοποιός είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι συγγενικού προσώπου του Βασίλη Στεφανάκου στο Κιάτο, ενώ στο ελικόπτερο της απόδρασης ήταν και ο ποινικός Σπύρος Δραβίλας, που θεωρούνταν άνθρωπος του 57χρονου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών ερευνών, ο Δραβίλας συνεργάστηκε αργότερα με τον Γιώργο Πετρακάκο, πρώην συνεργό του Παλαιοκώστα, όπως και με αναρχικούς στην περιβόητη ομάδα των «ληστών του Διστόμου», στην οποία κατηγορείται ότι είχε κατά περίπτωση συμμετοχή και ο Νίκος Μαζιώτης, από τα ηγετικά μέλη μαζί με την Πόλα Ρούπα του «Επαναστατικού Αγώνα». Ο Σπ. Δραβίλας τελικά αυτοκτόνησε (2015) στη διάρκεια εισβολής αστυνομικών σε σπίτι κοντά στον Βόλο.

Η ΕΛΑΣ είχε εστιάσει ιδιαίτερα στις επαφές που διατηρούσε ο Στεφανάκος με μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», τα οποία ξεκίνησαν τη δράση τους στις αρχές του 2008, προχώρησαν σε περίπου 200 ένοπλες επιθέσεις και συνελήφθησαν σε διάφορες φάσεις την περίοδο 2009-2011. Υπηρεσίες της αστυνομίας αλλά και της ΕΥΠ είχαν συγκεντρώσει στοιχεία για «πιθανή τροφοδοσία με όπλα των "Πυρήνων" από συνεργάτες του Βασίλη Στεφανάκου, όπως και για συμμετοχή ένοπλων συνεργών του σε επιθέσεις αναρχικών».  

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Όταν στις αρχές του 2015 αποκαλύφθηκε το σχέδιο «Γοργοπόταμος», με τη συμμετοχή του Χριστόδουλου Ξηρού, για μαζική απόδραση των «Πυρήνων» και όχι μόνο από τις Φυλακές Κορυδαλλού, υπήρξαν σαφή στοιχεία για εμπλοκή Ελλήνων και Αλβανών ποινικών, που είχαν συσχετιστεί με τον Βασίλη Στεφανάκο. Τότε είχε βρεθεί και μια κωδικοποιημένη επιστολή των «Πυρήνων», στην οποία αναφερόταν, σχετικά με την προμήθεια και κατασκευή βομβών, ότι «ο "Κεφάλας" είναι ένας πολύ καλός μας φίλος, που μας έχει δώσει τα μισά πράγματα από αυτά που έχετε. Εχει δύο παιδιά τα οποία έχουν ξαναμαγειρέψει (σ.σ.: κατασκευή εκρηκτικών)».

Μάλιστα, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την εμπλοκή συνολικά 29 ατόμων στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος» αναφερόταν για τον «Κεφάλα»: «Είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα απέναντι στα μέλη των "Πυρήνων", ενώ φρόντισε να τους δώσει έναν δικό του, έμπιστο άνθρωπο, που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του στην παρασκευή ανάλογων εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της νύχτας και σε νοθεία καυσίμων.

Τον άνδρα τον αποκαλούσε "Μάγειρα"». Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούσαν το ενδεχόμενο ο «Κεφάλας» να ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος και ο «Μάγειρας» ένας πρώην Λιμενικός. Χωρίς όμως και πάλι να στοιχειοθετηθεί οτιδήποτε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιωματικοί είχαν ερευνήσει το ενδεχόμενο χτυπήματα ένοπλων οργανώσεων «μίας χρήσης» -που σκότωσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής το 2013 στο Νέο Ηράκλειο και τον αρχιφύλακα Σεραφείμ Γκαλιμάνη το 2015 στη Φθιώτιδα- να προέρχονται από συνεργασία αναρχικών και ποινικών, με ενδεχόμενη εμπλοκή και «μεσολάβηση» του μάλλον «δαιμονοποιημένου» Βασίλη Στεφανάκου.

Ερευνήθηκε επίσης πιθανή εμπλοκή του στη δράση της, ασύλληπτης και τελικά σε αφάνεια, οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», που δολοφόνησε τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα και τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν προέκυψε αποδεικτικό υλικό. Από την πλευρά του, ο Β. Στεφανάκος απέναντι σε όλα αυτά δήλωνε διαρκώς ότι ήταν «ο εύκολος στόχος».  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018