Πριν μερικές ημέρες ο ομογενής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κοσμοναύτης από τη Ρωσία επισκέφθηκε και τη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασε μαζί με τη μητέρα του τα 80ά γενέθλιά της. Η μητέρα του ομογενή κοσμοναύτη, ποντιακής καταγωγής, ζει μόνιμα στη Σίνδο και μίλησε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου για τη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

«Την ημέρα των γενεθλίων μου καθίσαμε φάγαμε όλοι μαζί, γελάσαμε, μαζί με τον Θόδωρο, ήταν κοντά μου και όλα τα εγγόνια μου. Χάρηκα πάρα πολύ» είπε η κ. Ελένη, που τόνισε πως κάθε φορά που ο γιος της ταξιδεύει στο διάστημα τρέμει από τον φόβο της.

«Ακόμα και από το διάστημα μου τηλεφωνεί συνεχώς, έχουμε συχνή επικοινωνία, τον ακούω πεντακάθαρα και αυτό με καθησυχάζει λίγο. Ο γιος μου, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, από 5 ετών έλεγε ότι ήθελε να γίνει αστροναύτης. Όλη του τη ζωή αυτό έλεγε, κι όταν σκοτώθηκε ο Γιούρι Γκαγκάριν είπε ότι θα γίνει σαν κι εκείνον. Τελικά τα κατάφερε», είπε η 80χρονη περήφανη μητέρα.