Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό ζήτημα δεν έγιναν μόνο στη Θεσσαλονίκη. Και οι Έλληνες της ομογένειας βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το θέμα της ονομασίας, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στη κυβέρνηση, αλλά και τη γειτονική χώρα, για το θέμα του όρου «Μακεδονία».

Στη Μελβούρνη, πάνω από 5.000 κόσμου βρήκαν στο κέντρο της πόλης με σημαίες και παραδοσιακές στολές, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ελλάδας, ζητώντας να μη χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ. Στη Μελβούρνη βρίσκονται πάνω από 300.000 Έλληνες και η πλειονότητα προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. Έδωσαν δυναμικό «παρών», με συλλόγους και οργανισμούς να ενώνονται για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε λίγο δίπλα από το κέντρο της πόλης.

Συλλαλητήρια όμως είχαμε και στην Αγγλία. Σε Λονδίνο και Μάντσεστερ πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, με αυτήν στο Λονδίνο να διοργανώνεται από τον νομικό Μιχάλη Αράπη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ηνωμένου Βασιλείου και την πρόεδρό του δρα Κική Σονίδου.

Στο Μάντσεστερ η εκδήλωση έγινε από μια ανεξάρτητη κίνηση μελών της ελληνικής κοινότητας.

Τι λένε τα ξένα Μέσα

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν και τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία εντυπωσιάστηκαν μάλιστα από τον αριθμό των ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους για το θέμα της ονομασίας.

Το Sky News ανέφερε: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να σταματήσει η ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία».

Το AFP από την πλευρά του σχολίασε: Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων ξεχύθηκαν στους δρόμους στη μεγαλύτερη πόλη της βορείου Ελλάδος, για την πολύχρονη διαμάχη Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το θέμα της χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Και οι «New York Times» αναφέρθηκαν στο θέμα, γράφοντας χαρακτηριστικά: Την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, χιλιάδες κόσμου διαμαρτυρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η DW, έχει στον τίτλο της: «Οι Έλληνες στους δρόμους για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας».