Ένα εντυπωσιακό, για το μέγεθος και τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόγραμμα απολύτως στοχευμένων εξοπλισμών εξήγγειλε δημοσίως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή επισήμου εντάξεως και ονοματοδοσίας του πρώτου εξοπλισμένου περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) «Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, στη ναυτική βάση Ζυγίου «Αντγος Ε. Φλωράκης» στο Μαρί.

Ένα πρόγραμμα εξοπλισμών που ελάχιστα απασχόλησε την κοινή γνώμη, τουλάχιστον στην Ελλάδα, αν και θα έπρεπε, καθώς καταδεικνύει την απολύτως επικεντρωμένη προσπάθεια της Κύπρου να υπερασπίσει με δικά της χρήματα και προσωπικό τα συμφέροντά της, τόσο στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει και τους Διεθνούς Δικαίου, όσο και στο πλαίσιο ασκήσεως στοιχειωδών δράσεων και ενεργειών ενός ανεξαρτήτου κράτους, όπως π.χ. η δημιουργία ουσιαστικώς ενός «Πολεμικού Ναυτικού» (ή «Ενόπλου Ακτοφυλακής») στο μέγεθος και για τις αποστολές που εξυπηρετούν την Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μιλώντας στη διάρκεια της τελετής και ενώπιον του υπουργού Αμύνης Χριστόφορου Φωκαΐδη, του αρχηγού ΓΕΕΦ αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, του προέδρου και των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, της χήρας του ηρωικώς πεσόντος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αρχιπλοιάρχου Ιωαννίδη, πρέσβεων και ακολούθως Αμύνης και πλήθος άλλων προσκεκλημένων, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«…Πέραν από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, που σήμερα επίσημα εντάσσεται στη δύναμη της Ε.Φ., άλλα δύο πλοία αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων να κατακυρωθούν καθώς ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί.

Εντός των επόμενων λίγων μηνών το Ναυτικό θα ενισχυθεί επίσης και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των Ο.Υ.Κ.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειώσω ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για το Ναυτικό, όπως είναι:

· Η αναβάθμιση της εμβέλειας του Συστήματος Ραντάρ Επιτήρησης Θαλασσίου Χώρου και το Παράκτιο Σύστημα Καμερών Επιτήρησης, που τέθηκαν ήδη σε λειτουργία, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες μας για επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου.

· Έχει επίσης ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή η αναβάθμιση του Συστήματος Πυραύλων Ναυτικής Αποτροπής.

· Έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί σύγχρονος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για τις ανάγκες των ΟΥΚ.

· Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα της πρώτης φάσης εκβάθυνσης και αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης. Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στο έργο αυτό γιατί θα μας επιτρέψει στο άμεσο μέλλον, να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά τη γεωστρατηγική μας θέση.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εκφράσει την πρόθεση και την ετοιμότητα μας να διαθέσουμε δυνατότητες και διευκολύνσεις τόσο εδώ στη Ναυτική Βάση όσο και στην Αεροπορική Βάση στη Πάφο, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο πλαίσιο της PESCO» της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέληξε στην προαναφερθείσα εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα ενότητα της ομιλίας του: «Θα ήθελα εδώ να καλωσορίσω στη σημερινή τελετή και τους αξιωματούχους του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες εδώ, στο πλαίσιο του ενισχυμένου ενδιαφέροντος για αναβάθμιση της ναυτικής μας συνεργασίας, όπως είχα τη δυνατότητα να συζητήσω και πρόσφατα στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Μακρόν».