Η λίμνη του Μαραθώνα είναι πολύ πιθανό να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον σεισμό που αναστάτωσε την Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας. Με δηλώσεις του στα «Νέα» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως έχει διαπιστωθεί μία διακύμανση στη στάθμη των τεχνητών λιμνών στον Μαραθώνα, η οποία πιθανότατα συνδέεται με τη σεισμικότητα στη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, από το 1966 υπάρχει μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα, όπου ο καθηγητής Αγγελος Γαλανόπουλος είχε πραγματοποιήσει έρευνα που κατέδειξε ότι η άνοδος της στάθμης της λίμνης συνδεόταν με την παραγωγή σεισμών στον Μαραθώνα.

Πλέον οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν αν ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ στις αρχές της εβδομάδας, αλλά και η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από την αρχή του μήνα, προκύπτει από τις μεταβολές που έχουν τα αποθέματα των υδάτων της λίμνης.

«Έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το κατά πόσο η διακύμανση στη στάθμη των τεχνητών λιμνών επηρεάζει την τοπική σεισμικότητα. Υπάρχει δημοσιευμένη από το 1966 μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή Αγγελου Γαλανοπούλου, ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν πέφτει πολύ νερό και η λίμνη "φορτίζει"», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε ελέγξει αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα, συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης».