Το δεύτερο τμήμα της υποσχέσεως της Κυρίας Άννα Μαχαίρα, συζύγου του νεκρού ήρωος υποπλοιάρχου Αναστασίου Τουλίτη ΠΝ, τη δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό ενός νέου προσωμοιωτή ναυτιλίας ελικοπτέρων, υλοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνος, στη διάρκεια ειδικής και συγκινητικής τελετής που πραγματοποιήθηκε εκεί.

Με τον τρόπο αυτό, μετά τη δωρεά της αιθούσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με 24 θέσεις στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία αποφοίτησε ο νεκρός ήρωας σύζυγός της, ήλθε τώρα και η δωρεά του προσωμοιωτή ναυτιλίας ελικοπτέρων προς τη Διοίκηση όπου υπηρετούσε ο σύζυγός της τη στιγμή του θανάτου του εν ώρα καθήκοντος και κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής.

Θυμίζουμε ότι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης ΠΝ (κυβερνήτης), ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς ΠΝ (συγκυβερνήτης) και ο χειριστής ραντάρ επιφανείας ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, αποτελούσαν μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου AB-212ASW «ΠΝ-28», τα οποία σκοτώθηκαν κατά την πρόσκρουση και συντριβή του ελικοπτέρου τους στην κορφή του βουνού στη νησίδα Κίναρος, στη διάρκεια νυκτερινού σεναρίου στο πλαίσιο της μεγάλης ασκήσεως του Στόλου «Αστραπή 2/16» στις 11 Φεβρουαρίου 2016.

Τα εγκαίνια του προσωμοιωτή ναυτιλίας ελικοπτέρων πραγματοποίησε σήμερα ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρουσία της δωρήτριας και χήρας του ηρωικού κυβερνήτη του ελικοπτέρου, καθώς και συγγενών των άλλων ηρωικών νεκρών-μελών του πληρώματος. Ο νέος προσομοιωτης αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές ικανότητες των πιλότων ελικοπτέρων, χάρη στις τεχνολογικές δυνατότητές του, με σημαντικότατη εξοικονόμηση πόρων, μέσω της μειώσεως του κόστους της παρεχομένης εκπαιδεύσεως και της συντηρήσεως των ιπτάμενων μέσων.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε «την αναβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Ναυτικού με νέες δομές και σύγχρονα μέσα. Σε αυτό το πλαίσιο, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΠΝ και τους αρχηγούς των υπολοίπων Επιτελείων, έχουμε προγραμματίσει μια νέα σειρά εκπαίδευσης για τους χειριστές ελικοπτέρων όλων των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την αναβάθμιση της συγκεκριμένης διοίκησης ελικοπτέρων που με λίγα μέσα παρέχει πολλά στην πατρίδα μας, για την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, ενώ προσφέρει και τεράστιο κοινωνικό έργο».