Στοιχεία για την πλούσια, και εντυπωσιακή στις επί μέρους πτυχές της, ήταν η κοινωνική προσφορά του Στρατού Ξηράς κατά το 2017, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και είναι απολύτως ενδεικτική αφενός για το παρεχόμενο έργο και προσφορά από πλευράς του Στρατού Ξηράς, αφετέρου όμως καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την «αδυναμία» (τουλάχιστον) της ελληνικής Πολιτείας να προσφέρει η ίδια μέσω των εξειδικευμένων προς τούτο υπηρεσιών και οργανισμών της τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ΣΞ πιο συγκεκριμένα.

Και μάλιστα όχι «δωρεάν» σε εξαιρετικώς χαλεπούς καιρούς, όπου οι προϋπολογισμοί του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των επιμέρους Επιτελείων έχουν περικοπεί κατά 55% σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2010, αλλά «κοστίζοντας» κιόλας στο ΣΞ 8.034.573,50 ευρώ, συμφώνως με τους ακριβέστατους υπολογισμούς του ΓΕΣ, που όπως βλέπουμε φτάνουν μέχρι και τα 50 σεντς!

Πιο συγκεκριμένα, η κάθε είδους κοινωνική προσφορά του ΣΞ προς τον Ελληνικό λαό, είναι η εξής:

· 124 μηχανήματα του Μηχανικού διατέθηκαν σε μικρά έργα υποδομής.

· 1.406 ρίψεις αεροπυροσβέσεως, με τους κάδους χωρητικότητας των 5 τόνων νερού έκαστος, που μετέφεραν τα ελικόπτερα CH-47D Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ).

· 459 αεροδιακομιδές (MEDEVAC) με τα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και ΝΗ-90 του 2ου ΤΕΑΣ από ακριτικές περιοχές της χώρας προς τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

· 953 διαθέσεις εξειδικευμένων πυροτεχνουργών για εξουδετέρωση και καταστροφή ανευρεθέντων σε διάφορους χώρους παλαιών εκρηκτικών, κυρίως απομεινάρια των εκατοντάδων μαχών από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο.

· 3.507 διαθέσεις στρατιωτικής μουσικής και τμημάτων αποδόσεως τιμών.

· 943 κιλά ειδών ρουχισμού και υποδήσεως που μοιράστηκαν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

· 1.670 κιλά τροφίμων που συγκεντρώθηκαν από φιλανθρωπικές δράσεις για να αποδοθούν σε κοινωνικά ασθενείς ομάδες και άτομα.

· 5.757 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν από την αιμοδοσία του στρατιωτικού προσωπικού.

· 6.386 ιατρικές εξετάσεις ατόμων σε ολόκληρη την επικράτεια από το ιατρικό στρατιωτικό προσωπικό του ΣΞ.

· 11.810 μερίδες, που κατασκευάστηκαν από τους μαγείρους του ΣΞ, και διατέθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας (ταυτοποιήσεως) μεταναστών!

· Το συνολικό κόστος για τον ΣΞ, της προαναφερθείσας σημαντικής και ποικίλης προσφοράς, ως προελέχθη, ανήλθε στα 8.034.573,50 ευρώ!