Μνημόνιο Εμπιστευτικότητος υπογράφτηκε στο ΓΕΑ, μεταξύ του υπαρχηγού του Επιτελείου υποπτεράρχου (Ι) Συμεών – Χαραλάμπου Ψιμούλη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πουλάκη, με σκοπό την αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικής διαχειρίσεως εγγράφων «ΙΡΙΔΑ» και διαχειρίσεως ανθρώπινου δυναμικού “HRM” της ΠΑ, από το ΥΠΕΣ. Η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2017, αλλά έγινε σήμερα γνωστή από το ΓΕΑ.

Τα δύο προαναφερθέντα πληροφοριακά συστήματα Ηλεκτρονικής Διαχειρίσεως Εγγράφων («ΙΡΙΔΑ») και Ανθρώπινου Δυναμικού («HRM»), που θα έχει από τον προσεχή Φεβρουάριο στη διάθεσή του το ΥΠΕΣ, αναπτύχθηκαν και παραχωρούνται, χωρίς καμία επιβάρυνση, από την ΠΑ, η οποία και θα παράσχει επιπλέον στο ΥΠΕΣ υλικοτεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση στο προσωπικό του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα προαναφερθέντα συστήματα ανεπτύχθησαν από το εξειδικευμένο προσωπικό πληροφορικής της ΠΑ και λειτουργούν ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια με σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη για τον Κλάδο και δραστική μείωση του πραγματικού κόστους παραγωγής και διακίνησης των εγγράφων.

Στόχος των δύο πλευρών, ΥΠΕΣ και ΠΑ, είναι η έναρξη λειτουργίας των συστημάτων στο πρώτο σε έναν – ημερολογιακώς – μήνα από την ημέρα της υπογραφής του Μνημονίου, δηλ. την 1η Φεβρουαρίου 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2016, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του «Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Στρατιωτικής Αλληλογραφίας» με την επωνυμία «ΙΡΙΔΑ», έχουν διακινηθεί μέχρι σήμερα – συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ, περί τα 351.098 έγγραφα, 1.315.554 αρχεία όγκου 258.37 GB και έχουν ανατεθεί περισσότερες από 2.700.000 εργασίες με μέσο όρο αναζητήσεων χρηστών στο σύστημα 580hits/min. Κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας του, η εξοικονόμηση κόστους που έχει σημειωθεί από τις εκτυπώσεις για το σύνολο των χρηστών ανέρχεται σε 50.000ευρώ/μήνα, ήτοι σε όλο το διάστημα χρήσης της εφαρμογής υπολογίζεται ότι έχει παρουσιαστεί εξοικονόμηση άνω του 1.000.000ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω σημειώνεται ότι με τη χρήση του συστήματος «ΙΡΙΔΑ» έχουν διασυνδεθεί όλες οι μονάδες της ΠΑ, με συνέπεια την άμεση ενημέρωση και διανομή εγγράφων που δύναται να διακινηθούν μέσω του συστήματος.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και ευγνώμονες προς την ΠΑ για την πρωτοβουλία που πήρε να αναπτύξει τα συγκεκριμένα πληροφοριακά συστήματα και να τα διαθέσει στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα. Ευελπιστούμε ότι άμεσα θα έχουμε απτά θετικά αποτελέσματα και μείωση των διοικητικών βαρών και του χρόνου ολοκλήρωσης των διοικητικών διαδικασιών. Για τη συνεργασία μας αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω, εκτός της Πολεμικής Αεροπορίας, και τα στελέχη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ, και ιδίως τον Προϊστάμενο, κ. Κουλό, για τη διαρκή προσπάθειά τους να εντοπίζουν λύσεις και να αναβαθμίζουν το επίπεδο λειτουργίας της υπηρεσίας, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Αποδεικνύεται ότι τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και στο Δημόσιο Τομέα γενικά υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και πολλά αξιόλογα στελέχη με γνώσεις και μεράκι. Και είναι σε θέση να μας εντυπωσιάζουν διαρκώς, αρκεί να τους δοθεί ο χώρος και η υποστήριξη να κάνουν τη δουλειά τους».