«Αναβαθμισμένη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή – εντυπωσιακή – συμμετοχή του Πολεμικού μας Ναυτικού, που θύμιζε άλλες εποχές προ αρκετών δεκαετιών, στο λαμπρό εορτασμό των Θεοφανείων στο λιμάνι του Πειραιώς. Αυτό γιατί φέτος επελέγη και το ΠΝ εκπροσωπήθηκε με δύο από τις πιο σύγχρονες πυραυλακάτους μας, «Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων» επισήμως, τις ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ» και ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» αντί των ναρκοθηρευτικών Ν/ΘΗ «ΚΑΛΙΣΤΩ» και «ΕΥΡΩΠΗ», που ήταν αρχικώς να δώσουν το παρόν στην τελετή αλλά τελικώς επελέγησαν οι πυραυλάκατοι.

Επίσης το Πολεμικό μας Ναυτικό εκπροσωπήθηκε από τον υπαρχηγό ΓΕΝ υποναύαρχο Ιωάννη Παξιβανάκη ΠΝ, ως εκπρόσωπο του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ, ο οποίος έχει ολιγοήμερη αναρρωτική άδεια.

Γενικώς μιλώντας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στον Πειραιά, λόγω της παρουσίας και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, υπήρχε επίσης ένας διακλαδικής συνθέσεως τμήμα του Μικτού Λόχου Αποδόσεως Τιμών (ΜΛΑΤ) και η Στρατιωτική Μουσική του ΠΝ, ενώ η αντίστοιχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν στην αντίστοιχη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μικρολίμανο.

Από πλευράς αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπήρξε ένα «μοίρασμα» με πολλαπλές εκπροσωπήσεις. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ ήταν μαζί με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό κλιμάκιο σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής στον εορτασμό των Θεοφανείων στην Αθήνα, ενώ στον Πειραιά βρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε και ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας αντιπτέραρχος (Ι) Γρηγόρης Πρεζεράκος, ο οποίος μπορεί να ανήκει τυπικώς στην Προεδρία, αλλά…είναι αεροπόρος!

Τέλος, αν και τυπικώς δεν ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στα παγωμένα νερά του λιμανιού του Πειραιώς έπεσαν από τις προαναφερθείσες πυραυλακάτους 11 παλαίμαχοι «Βάτραχοι» της ΔΥΚ, οι οποίοι σήμερα είναι μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων (ΣΕΒ), που ως γνωστόν εδρεύει στον Πειραιά (στα «Βοτσαλάκια»).