Την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί τελικά η απόφαση για το αίτημα της Κυβέρνησης για χορήγηση ή μη προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» προς το παρόν την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερου ο οποίος με άλλους επτά κατέφθασε στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσδιοριστεί και η συζήτηση επι του αιτήματος αναστολής της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου.

Τη χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία να αναστέλλεται η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό ζήτησαν οι νομικοί παραστάτες του ελληνικού Δημοσίου, επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος. Επίπλεον τόνισαν οτι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Αντίθετα, απο την πλευρά του Τούρκου αξιωματικού, ο οποίος δεν παραστάθηκε στη διαδικασία, τονίστηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθωριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η ελληνική πόλιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και απειλής της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής του Δημοσίου θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ακρόαση ενώπιον της προέδρου του Θ´τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, με το υπουργείο να εκπροσωπείται από το Νομικό Συμβουλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του Τούρκου αξιωματικού από το Ελληνικό Συμβουλιο Προσφύγων.

Πλέον η διοικητική δικαστής θα μελετήσει τις θέσεις των δύο πλευρών και θα εκδώσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας την απόφασή της.