Μίζα 210.000 ευρώ η οποία φέρεται να δόθηκε σε κρατικούς αξιωματούχους, άγνωστους ακόμη στις αρχές, με σκοπό να ανατεθεί στη Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος ο σχεδιασμός και η επίβλεψη σιδηροδρομικών έργων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εντόπισαν οι εισαγγελικές αρχές.

Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία σε συνδυασμό με τον ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου (σσ επισείει ποινές ισόβιας κάθειρξης), σε βάρος του διαχειριστή της εταιρίας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής της εταιρίας Lahmeyer, οι οποίοι φέρονται ότι διακίνησαν μίζες ύψους 210.000 ευρώ στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πορίσματα της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορούσε καταγγελίες αναφορικά με την κοινοπραξία,εντοπίστηκαν ενδείξεις για την καταβολή μίζας με την βοήθεια εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρία φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey.

Η έρευνα έφθασε στα δύο πρόσωπα μετά την κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κατάθεση του ο Βέλγος υποστήριξε ότι η εταιρία έδινε μίζες και για έργα του μετρό, χωρίς ωστόσο η εισαγγελική έρευνα να καταφέρει να φθάσει στους αποδέκτες των χρημάτων.

Πλέον, η δικογραφία της υπόθεση περνάει στα χέρια ανακριτή διαφθοράς.