Στο άρθρο με τίτλο «Γκέτο στην Ελλάδα» η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η Ελλάδα είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει επωμιστεί το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας μιας «φετιχιστικής γραφειοκρατικής ακαμψίας και της απόλυτης αποτυχίας να διατεθούν πόροι εκεί όπου χρειάζονται πιο επιτακτικά».

Στο άρθρο αναφέρεται πως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν μπορούν να καθορίσουν τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά «είναι μέσα στις δυνατότητές τους να ανακουφίσουν από αυτόν τον πόνο και είναι και μέσα στις δυνάμεις της Βρετανίας να βοηθήσει».

Όπως τονίζουν, ο χειμώνας θα φέρει περισσότερα προβλήματα για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους 15.000 πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι όλους αυτούς τους μήνες σε πέντε ελληνικά νησιά, κάτω από άθλιες συνθήκες.

«Τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα δίπλα σε ανοικτούς υπονόμους. Ολόκληρες οικογένειες τρέμουν από τις καιρικές συνθήκες σε σκηνές που προορίζονταν για ποπ φεστιβάλ. Οι γυναίκες φορούν πάνες, προκειμένου να μην πέσουν θύματα βιασμού στον δρόμο τους τη νύχτα προς τις τουαλέτες του υπερκορεσμένου προσφυγικού καταυλισμού τους. Αυτή δεν είναι η λύση στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση που υποτίθεται ότι θα αντιπροσώπευε η συμφωνία των Βρυξελλών πριν δύο σχεδόν χρόνια με την Τουρκία, ύψους 2,5 δισ. λιρών», σχολιάζουν οι «Times».

Σημειώνουν μάλιστα πως η συμφωνία του 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας απέτυχε πλήρως επειδή δεν δίνονται τα χρήματα που απαίτησε η Άγκυρα.

Τέλος, η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως η καλύτερη λύση θα ήταν να αντιστραφεί η ροή των προσφύγων, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ η βραχυπρόθεσμη ανάγκη είναι για την άμεση απλοποίηση των αιτήσεων ασύλου, για τροφή και στέγη.

Επισημαίνουν δε πως η Βρετανία θα πρέπει να αφιερώσει ένα μέρος του προϋπολογισμού της για τον τερματισμό του «αίσχους», όπως το χαρακτηρίζουν, λέγοντας πως ο καταυλισμός στη Μόρια είναι ένα «σύγχρονο Αλκατράζ».