Στους μετρητές ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα έχουν «καρφωμένη» την προσοχή τους τις επόμενες ημέρες οι επιστήμονες, προκειμένου να ενημερώσουν έγκαιρα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το πιο «κρίσιμο» χρονικό διάστημα θα είναι το διήμερο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, αλλά και της Δευτέρας 1 Ιανουαρίου 2018.

«Η εξασθένιση των ανέμων τα ξημερώματα της προσεχούς Κυριακής και Δευτέρας, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής (σ.σ.: αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας) και της συσσώρευσης ρύπων από την αυξημένη καύση ξύλου και άλλων υλικών σε τζάκια και σόμπες εκείνες τις ημέρες αναμένεται να δημιουργήσουν αιθαλομίχλη» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας.

Από χθες ήδη οι μετρητές έδειξαν υπέρβαση του ορίου αιωρούμενων σωματιδίων PM-10 (ο δείκτης για την αιθαλομίχλη) σε αρκετές περιοχές στην Αττική, όπως στο Περιστέρι, στα Λιόσια και στον Πειραιά.

Σε παρόμοια κατάσταση βρέθηκαν, ωστόσο, και η Θεσσαλονίκη (την Πρωτοχρονιά προβλέπεται άπνοια), η Λάρισα και ο Βόλος (η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνέστησε περιορισμό της χρήσης τζακιών-σομπών).

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για την Πρωτοχρονιά πάντως αναμένεται να είναι τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ ο υδράργυρος θα κινηθεί στους 15-17 βαθμούς Κελσίου. Για σήμερα, ωστόσο, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες που θα πλήξουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη και, προς το βράδυ, το Ανατολικό Αιγαίο.

Ο καιρός θα είναι άστατος και στη δυτική Ελλάδα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα της βόρειας και δυτικής Ελλάδας, της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου