Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς όπως αποκαλύπτουν Έλληνες ψαράδες, χτες βγήκαν για ψάρεμα τρία καΐκια από την Κάλυμνο.

Όμως υπολόγιζαν χωρίς τις τουρκικές ακταιωρούς. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν, τέσσερις τουρκικές ακταιωροί, τους έκλεισαν την πορεία και δεν τους άφηναν να προχωρήσουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η πλώρη του ενός σκάφους λίγο έλειψε να χτυπήσει την πλώρη ενός καϊκιού, αναγκάζοντας έτσι όλους να κάνουν μεταβολή και να αποχωρήσουν.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σημειώθηκε διψήφιος αριθμός παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) από μαχητικά αεροσκάφη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, λίγες μόλις ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση που απευθύνθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κατά τη συνέντευξή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες και τα όσα είπε για τις τουρκικές λεκτικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, ένας σχηματισμός από δύο οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και άλλα δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικής παρακολουθήσεως τύπου CN-235, συνολικώς 4 αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 36 παραβιάσεις του ΕΕΧ, από τις οποίες οι 33 από τα δύο CN-235(!), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής» καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Για ένταση στις βραχονησίδες των Ιμίων μεταξύ ελληνικών πλοίων και του τουρκικού Λιμενικού Σώματος, το πρωί της Τετάρτης, κάνουν λόγο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας Μιλιέτ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σημειώθηκε ένταση που διήρκεσε περίππου έξι ώρες, με εκδίωξη 6 ελληνικών ψαραοκαϊκων και μιας ακταιωρού του Λιμενικού, από τη θαλάσσια περιοχή των Iμίων.

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet ισχυρίζεται ότι ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού από την Κάλυμνο και 6 ελληνικά ψαροκάικα, πλησίασαν στα Ιμια και «θέλησαν να μπουν σε τουρκιά ύδατα»

Υποστηρίζει μάλιστα το δημοσίευμα ότι Τουρκική ακταιωρός που περιπολούσε στην περιοχή, μπλόκαρε τα ελληνικά σκάφη.