Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έκανε παρέμβαση για το Κυπριακό με τη χριστουγεννιάτικη εγκύκλιό του, αναφέροντας ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να δεχθεί λύση που δεν θα προνοεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων και την υιοθέτηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών.

Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κατάρρευση των συνομιλιών, εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας, καθιστά φανερό τον στόχο της κατοχικής δύναμης για κατάληψη και «τουρκοποίηση» ολόκληρης της Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, μάλιστα, πως αν υπάρξουν νέες υποχωρήσεις, τότε οι συνέπειες για το ελληνικό στοιχείο θα είναι τραγικές.

«Καλούμαστε όλοι να απαιτήσουμε αταλάντευτα και με σθένος ότι απολαμβάνουν οι ελεύθεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η διεθνής κοινότητα έχει λησμονήσει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχιεπίσκοπος κατέληξε ότι χρειάζεται αγώνας, προγραμματισμός κινήσεων και ανυποχώρητη εμμονή στο δίκαιο, όσα χρόνια και αν περάσουν.