Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μία φορά, αφού η ανυπαρξία του κράτους και η αμέλεια πολλών οδηγών, έχει προκαλέσει έναν κυκλοφοριακό «εφιάλτη» για όλους εκείνους που αποφάσισαν να εκδράμουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Διακόπηκε πριν από λίγο, λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου, έως την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Ανασύρθηκαν οι νταλίκες που είχαν "διπλώσει" και αρχίζει σιγά-σιγά αποκαθίσταται η ροή των Ι.Χ. αυτοκινήτων να κινούνται με κατεύθυνση προς Λαμία και Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά τις 18:30 δόθηκε σε κυκλοφορία το ρεύμα προς Λαμία στη εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνου, όπου είχαν εγκλωβιστεί εκατοντάδες αυτοκίνητα, τα οποία είχαν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων.Οι νταλίκες και τα αυτοκίνητα που είχαν διπλώσει απομακρύνθηκαν και άρχισε σιγά - σιγά να υπάρχει μια ροή των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, θα χρειαστεί όμως αρκετή ώρα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κυκλοφορία, καθώς εκατοντάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί στο ρεύμα προς την Λαμία ενώ άλλα αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί κοντά στο Κάστρο της Βοιωτίας. 

Για τον απεγκλωβισμό αξιοποιήθηκε και η ύφεση των καιρικών φαινομένων για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί και οι επιβάτες των Ι.Χ. συμπλήρωσαν περισσότερες πάνω από 5 ώρες ταλαιπωρίας εγκλωβισμένοι στα χιόνια.

Να σημειωθεί ότι η διέλευση από τα διόδια στην Τανάγρα και στη Θήβα θα είναι ελεύθερη και οι οδηγοί δεν θα έχουν υποχρέωση να πληρώνουν αντίτιμο μέχρι να ανοίξει ο δρόμος.

Η αστυνομία κάνει έκκληση προς τους οδηγούς, εάν δεν είναι απαραίτητο να μην κινηθούν στην εθνική οδό, αλλιώς να έχουν απαραίτητα μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Αττική, επίσης λόγω χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πεντέλη, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου μέχρι τη λεωφόρο Διονύσου, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθος, μέχρι πριν από λίγη ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων δειξαγόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τέλος, παραμένει κλειστή η παλαιά εθνική οδός Αθήνας-Θήβας προς Θήβα από τη διασταύρωση Βιλλίων.

 

Ακινητοποιημένα οχήματα και στα Καλάβρυτα

Στην περιοχή της Πούντας των Καλαβρύτων, η Αστυνομία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία, καθώς «δίπλωσε» μια νταλίκα. Στο σημείο βρίσκονται ακινητοποιημένα ένα λεωφορείο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά, οι οδηγοί και οι επιβάτες των οποίων περιμένουν να απομακρυνθεί η νταλίκα, ώστε να δοθεί και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία.

Η κίνηση των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες

Όσον αφορά στην κίνηση στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων που συνδέουν τα Καλάβρυτα με την Πάτρα και το Αίγιο, όπως και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιάλειας.

Μάλιστα, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στο Μέγα Σπήλαιο και στο Μάνεσι, επειδή οι οδηγοί δεν ήσαν εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, υπάρχουν περιπτώσεις που ακινητοποιούνται οχήματα επειδή δεν διαθέτουν αλυσίδες, αλλά περνούν συνέχεια εκχιονιστικά μηχανήματα και ανοίγουν αμέσως τους δρόμους.

Ο μόνος δρόμος που είναι κλειστός, είναι η δημοτική οδός που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Μερικός αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

Στο μεταξύ, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο υπάρχει μερικός αποκλεισμός της κίνησης στην γέφυρα του Ρίου -Αντιρρίου. Συγκεκριμένα απαγορεύθηκε για λόγους ασφαλείας η διέλευση των δικύκλων και των φορτηγών που δεν μεταφέρουν φορτία.

Κύμα κακοκαιρίας και στην ορεινή Ναυπακτία

Επίσης, το κύμα κακοκαιρίας πλήττει και την ορεινή Ναυπακτία. Λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το Χάνι Λιόλιου έως τον Ψηλό Σταυρό, καθώς και προς Περδικόβρυση, Κλεπά και Λιβαδάκι.

Ακόμη, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας από Καταφύγιο προς Αναβρύτη, Κεντρική, Ασπριά και Άνω Χώρα, από Γραμμένη Οξυά προς Λεύκα και Μανδρινή, από Ανεμάκι, προς Ελευθεριανή και από Αμπελακιώτισσα προς Κρυονέρια Γρηγόρι και Ελατόβρυση.

Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας- Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπονται και για σήμερα, Παρασκευή, σε ολόκληρη τη χώρα.