Μία «εξαιρετικά επιτυχή χρονιά μέσα από μεγάλες δυσκολίες» χαρακτήρισε το 2017 ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής κάνοντας έναν μίνι-απολογισμό για το τρέχον έτος που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά στην εκδήλωση ανταλλαγής ευχών με τους στρατιωτικούς συντάκτες, προσθέτοντας ότι αυτή στηρίχτηκε σε δύο «πυλώνες»: την αποτροπή και την εξωστρέφεια. Πυλώνες που θα είναι οι ίδιοι και για το 2018, όπως σημείωσε με νόημα.

Αναφερόμενος στο προσωπικό του Στρατού, ο αντιστράτηγος Στεφανής επισήμανε ιδιαιτέρως την επιτυχία που σημείωσε η προσπάθεια αναβαθμίσεως της Εθνοφυλακής που θα συνεχιστεί και το 2018. «Βαδίσαμε πάνω σε ό,τι είχαν κάνει οι προκάτοχοί μας και προσθέσαμε κάτι επιπλέον» τόνισε ο αρχηγός, αναφέροντας τα σημεία των βελτιωτικών αλλαγών που έγιναν.

• Τον Απρίλιο δημιουργήθηκε Διεύθυνση Εθνοφυλακής στο ΓΕΣ, που ανέλαβε τον συντονιστικό ρόλο όλων των δράσεων για την Εθνοφυλακή.

• Αναβαθμίστηκε κατακόρυφα η εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων.

• Δημιουργήθηκαν κινητές ομάδες εκπαιδεύσεως εθνοφυλάκων αποτελούμενες κυρίως από Καταδρομείς, ώστε να «φρεσκάρουν» μεθόδους και τρόπους εκπαιδεύσεως των Εθνοφυλάκων που ήταν ίδιοι και απαράλλακτοι εδώ και δεκαετίες.

• Δόθηκαν νέος ατομικός οπλισμός (όχι νέου τύπου, αλλά νέας κατασκευής τυφέκια) και πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντικότατη βελτίωση στην εκπαίδευση.

• Αποφασίστηκε και ήδη υλοποιείται, κυρίως σε ακριτικά φυλάκια της ηπειρωτικής Ελλάδος, ώστε Εθνοφύλακες των τοπικών Ταγμάτων Εθνοφυλακής θα επανδρώνουν μεθοριακά φυλάκια της ζώνης ευθύνης των μονάδων τους, κάτι που όλοι οι Εθνοφύλακες δέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά.

• Η κάθε Κυριακή έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στα χωριά των παραμεθορίων περιοχών που παλαιότερα γινόταν από στρατιώτες μονάδων του τακτικού στρατού, τώρα γίνεται από τους Εθνοφύλακες των τοπικών Τ.Ε.
Η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά πετυχημένη και κύλισε σε εξαιρετικά ευχάριστο και εποικοδομητικό κλίμα, χάρη σε τρεις σημαντικούς παράγοντες, πέραν βεβαίως της προσωπικότητος του ίδιου του αρχηγού.

Πρώτο, στον επιβλητικό και άνετο χώρο της ΛΑΕΔ και στο εξαιρετικής ποιότητος μπουφέ που ετοίμασε το προσωπικό της.

Δεύτερο, στο εξαιρετικό τρίο μουσικών της Στρατιωτικής Μουσικής της ΑΣΔΥΣ που εντυπωσίασε τους πάντες με το ταλέντο τους και τις μουσικές τους επιλογές και στο τέλος καταχειροκροτήθηκαν.

Τρίτο, στην άρτια οργάνωση της εκδηλώσεως από το εξαιρετικά δραστήριο και πετυχημένο Γραφείο Τύπου του ΓΕΣ, αποτελούμενο από τον διευθυντή συνταγματάρχη (ΔΒ) Νικόλαο Φανιό και τη βοηθό του ανθυπασπιστή (ΤΘ) Μαρία Παπαχρήστου, που είναι οι καθημερινοί συνεργάτες των στρατιωτικών συντακτών αλλά και οι πρώτοι «κυματοθραύστες» (εκ καθήκοντος) του εκάστοτε αρχηγού τους, δεχόμενοι πρώτοι τα «δημοσιογραφικά πυρά».

Από πλευράς των στρατιωτικών συντακτών ευχαρίστησαν τον αρχηγό για τη συνάντηση οι παλαιότεροι εν ενεργεία παρόντες στρατιωτικοί συντάκτες, ο Θύμιος Πέτρου, Δήμος Βερύκιος και ο υπογράφων, ευχόμενοι για μία καλή και ασφαλή χρονιά στο σύνολο του προσωπικού του Στρατού μας και των οικογενειών του για τη συνέχιση των αποστολών του.