Ο καιρός έχει χαλάσει για τα καλά και το κρύο έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του σε όλη την χώρα.

Η επιδείνωση του καιρού έχει ξεκινήσει από χθες, Πέμπτη, από τα νότια της χώρας με πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά.

Ο κρατικός μηχανισμός ανά τη χώρα να βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να κρατήσει τους δρόμους ανοικτούς.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αρμόδιες για τον αποχιονισμό υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες ήδη επιχειρούν από χθες στα ορεινά και ημιορεινά του Νομού, όπου συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 10 αποχιονιστικά μηχανήματα και 1 μηχάνημα έργου τύπου JCB στις περιοχές της Πάρνηθας, της Μαλακάσας και του Καπανδριτίου, καθώς και στην ορεινή περιοχή των Βιλίων-Κάζας, στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Στην περιοχή της Πάρνηθας, οι προσπάθειες για να παραμείνει ανοικτό και προσβάσιμο το οδικό δίκτυο ξεκίνησαν από χθες το πρωί και στην Κάζα από χθες βράδυ.

Σήμερα αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα.

Στην κεντρική και νότια Ελλάδα προβλέπονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα κλιμακωθούν βαθμιαία και στα νότια αναμένονται ισχυρές καταιγίδες.

Με το κρύο να είναι τσουχτερό έρχονται και χιόνια στην Αττική. Ήδη αυξημένες είναι οι χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα αλλά όπως τόνισε στο in.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος το βράδυ του Σαββάτου ξημερώματα με την Κυριακή θα χιονίσει στα βόρεια προάστια στα 400 μέτρα.

Μηχανήματα της περιφέρειας Αττικής επιχειρούν από το πρωί της Πέμπτης στην Πάρνηθα, προκειμένου να μείνει προσβάσιμο το οδικό της δίκτυο.

«Μάχη» για να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους δίνουν οι άνθρωποι του Δήμου και στην ημιορεινή και ορεινή Αχαΐα, με εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε περισσότερες από 15 κοινότητες του Δήμου Καλαβρύτων.

 Στην περιοχή της Πούντας των Καλαβρύτων, η Αστυνομία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία, καθώς «δίπλωσε» μια νταλίκα. Στο σημείο βρίσκονται ακινητοποιημένα ένα λεωφορείο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά, οι οδηγοί και οι επιβάτες των οποίων περιμένουν να απομακρυνθεί η νταλίκα, ώστε να δοθεί και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία.

 Όσον αφορά στην κίνηση στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων που συνδέουν τα Καλάβρυτα με την Πάτρα και το Αίγιο, όπως και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιάλειας.

Μάλιστα, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στο Μέγα Σπήλαιο και στο Μάνεσι, επειδή οι οδηγοί δεν ήσαν εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

 Όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, υπάρχουν περιπτώσεις που ακινητοποιούνται οχήματα επειδή δεν διαθέτουν αλυσίδες, αλλά περνούν συνέχεια εκχιονιστικά μηχανήματα και ανοίγουν αμέσως τους δρόμους.

 Ο μόνος δρόμος που είναι κλειστός, είναι η δημοτική οδός που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

 Στο μεταξύ, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο υπάρχει μερικός αποκλεισμός της κίνησης στην γέφυρα του Ρίου -Αντιρρίου. Συγκεκριμένα απαγορεύθηκε για λόγους ασφαλείας η διέλευση των δικύκλων και των φορτηγών που δεν μεταφέρουν φορτία.

 Επίσης, το κύμα κακοκαιρίας πλήττει και την ορεινή Ναυπακτία. Λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το Χάνι Λιόλιου έως τον Ψηλό Σταυρό, καθώς και προς Περδικόβρυση, Κλεπά και Λιβαδάκι.

Ακόμη, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας από Καταφύγιο προς Αναβρύτη, Κεντρική, Ασπριά και Άνω Χώρα, από Γραμμένη Οξυά προς Λεύκα και Μανδρινή, από Ανεμάκι, προς Ελευθεριανή και από Αμπελακιώτισσα προς Κρυονέρια Γρηγόρι και Ελατόβρυση.

 Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας- Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Αγωνία για τους 34 επιβάτες λεωφορείου που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια

Εδώ και δύο ώρες οι 34 επιβάτες λεωφορείου είναι εκλωβισμένοι στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων.

Όπως επίσης και άλλα οχήματα κατά μήκος του δρόμου, τον οποίο έχει πλήξει ισχυρή χιονοθύελλα.

Χιόνια και κλειστοί δρόμοι στην ορεινή Πελοπόννησο
Στις ορεινές περιοχές της Κορινθίας και της Αρκαδίας εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της χιονόπτωσης, στη περιφέρεια Πελοποννήσου. Πάντως, τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις παρακάτω εθνικές και επαρχιακές οδούς της Κορινθίας:

Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

Δερβενίου - Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

Γκούρας - Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

Γκούρας - Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.

Γκούρας - Λυκούριας, από το 1ο έως 18ο χιλιόμετρο.

Κιάτου - Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικάς - Τιτάνης, από το 1ο, έως το 130 χιλιόμετρο.

Γαλατά - Ψαριού, από το 2ο, έως το 9ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εθνικές οδούς

Τρίπολης -Πύργου, από το 35ο, έως το 60ο χιλιόμετρο.

Τρίπολης - Σπάρτης, από το 10ο, έως το 23ο χιλιόμετρο

Τρίπολης- 'Αστρους, από το 12ο, έως το 17ο χιλιόμετρο

Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, από το 29ο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

Πατρών - Τρίπολης, από το 124ο, έως το 134ο χιλιόμετρο.

Επίσης, στην παλαιά εθνική οδό Άργους- Τρίπολης, από το 58ο, έως το 56ο χιλιόμετρο, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού - δασικού οδικού δικτύου της Αρκαδίας.