Η μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία διασταύρωσης των ανασφάλιστων οχημάτων διογκώνει το πρόβλημα. Τουλάχιστον 450.000 χιλιάδες Ι.Χ. κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους ελληνικούς δρόμους, συνιστώντας ένα επικίνδυνο φαινόμενο για όλους τους οδηγούς. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, το 2017 εκπνέει χωρίς λύση στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων, με τις ευθύνες της κυβέρνησης να διογκώνονται επικίνδυνα.

Στην απόπειρα που έγινε το καλοκαίρι για να εφαρμοστεί η νομοθεσία, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.100.000 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία όμως στη συνέχεια ανακλήθηκαν καθώς περιείχαν μεγάλο αριθμό λαθών, για διάφορους λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με την κεντρική βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε. Σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων για 2 χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ποινικές κυρώσεις και τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, οι διασταυρώσεις των βάσεων δεδομένων με στοιχεία κυκλοφορίας οχημάτων δεν προχώρησαν, διότι, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, εντοπίστηκε κενό στη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών που κρατούν τα στοιχεία αυτά, οπότε και προέκυπταν λάθη. Η καθυστέρηση επίλυσης είναι βλαπτική και για τους πολίτες που απειλούνται από τα ανασφάλιστα οχήματα και για το κράτος που συντηρεί μια δυσφημιστική πρωτοτυπία για την χώρα στην οποία ισχύει νόμος, ο οποίος όμως δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. «Υπάρχει όριο ακόμα και στη δυσκολία διεκπεραίωσης των διαδικαστικών ζητημάτων που απαιτούνται για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε συνεργασία με τους φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, όλο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλλε για την κινητοποίηση της αρμόδιας αρχής ΑΑΔΕ, η οποία και πράγματι ενεργοποίησε τον ηλεκτρονικό μηχανισμό διασταύρωσης και εντόπισε ανασφάλιστους. Ωστόσο μετά και λόγω των κάποιων λαθών που έγιναν, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση που πέταξες στις καλένδες το θέμα. Όμως, το 2018 δε μπορεί να κυλήσει με τα ανασφάλιστα ξανά στους δρόμους» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Πηγή:dimosio.gr